IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите на таксиметровите шофьори се отлагат

Секторът ще проведе нови преговори с властта относно изискването за сключване на трудов договор между шофьори и превозвачи

16:48 | 21.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Протестите на таксиметровите шофьори се отлагат

Започват нови преговори между таксиметровия бранш и властта, съобщава bTV. Таксиметровите шофьори заплашиха преди дни с протест, ако не отпадне изискване в Закона за автомобилните превози, забраняващо на шофьори да извършват превози от името на регистрирани превозвачи без сключен трудов договор.

Мярката трябваше да влезе в сила от 21 ноември, но след оплакването на бранша, че срокът за регистрация на шофьори е много кратък, тя беше отложена. Сега таксиметровите шофьори ще имат седем месеца да се лицензират като превозвачи или да сключат трудов договор с компания.

Целта на мярката е да извади "на светло" таксиметровия бизнес. Синдикалните организации обаче се надяват тези промени изцяло да отпаднат в следващите месеци.

Експерти пък прогнозират, че крайният резултат от преговорите ще е увеличение в цената на услугата.

От сектора изчислиха, че изискванията в Закона ще засегнат повече от 20 хил. шофьори на таксита у нас. В същото време не очакват промените да променят качеството на услугата. 

Според председателя на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов законопроектът е дал възможност да се търси отговорност и да се налагат санкции, ако в таксито, в колата се пуши или има висока музика. 

Засега протестите на таксиметровите шофьори, планирани за 4 декември, се отлагат. Дали въобще ще се стигне до планираното блокиране на столицата зависи от преговорите между синдикатите и властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още