IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще помага за реформите в Грузия

Грузия е част от трасето на Южния газов коридор, по който Европа ще получава природен газ от Каспийския регион

16:20 | 07.12.15 г.
България ще помага за реформите в Грузия

Българската подкрепа на реформите в Грузия, както и насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество са коментирали по време на среща българският президент Росен Плевнелиев и премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили. Това съобщават от прессекретариата на Президентството.

Двамата са посочили ключовата роля на България и Грузия за свързаността на Черноморския регион и потенциала за сътрудничество по стратегически инфраструктурни и енергийни проекти. Грузия е част от трасето на Южния газов коридор, по който трябва да потече природен газ от Каспийския регион към Европа. Проектът ще разнообрази източниците на суровината за Стария континент.

По време на разговорите е бил подчертан интересът на България и Грузия за осъществяване на проекта на Китай за изграждане на железопътен транспортен коридор по „Пътя на коприната“ - свързващ Азия и Европа.

Безвизовите пътувания за грузинските граждани в ЕС трябва възможно най-скоро да се превърнат в реалност, коментира още президентът Росен Плевнелиев по време на разговора си с Иракли Гарибашвили.

По данни на икономическото министерство през 2014 година стоокобменът между България и Грузия се оценява на почти 541 млн. долара. Износът на български стоки към Грузия е на стойност малко над 249 млн. долара, а вносът на грузински стоки у нас – 291,6 млн. долара.

Основната част от износа ни съставляват нефтените масла от биуминозни минерали (61 8%) и медикаментите (7%). В същото време вносът на грузински стоки се определя основно от медните руди (49,7%) и сурови нефтени масла (39%).

Икономическият потенциал на България позволява да се разшири износа за Грузия, на хранително-вкусови продукти, консерви, фармацевтични препарати за хуманната медицина, антибиотици за ветеринарната медицина, парфюмерия и козметика, химически продукти, касови апарати и друга електроника, подемно-транспортно оборудване, металорежещи машини и апарати, машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост, строителни материали и др. 

Малко над 10 хил. грузински туристи са посетили България през 2014 година. Министерството на икономиката няма данни колко българи са посетили Грузия през миналата година. В предходната 2013 година броят им обаче бил едва 730. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още