IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: По-добра свързаност е ключова за регионалния енергиен пазар

Атина и София настояват за спазването на европейските правила при решаването на бежанската криза

17:01 | 14.12.15 г.
<p>
	Росен Плевнелиев (вдясно) разговаря с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Снимка: <em>БТА</em></p>

Росен Плевнелиев (вдясно) разговаря с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. Снимка: БТА

По-добрата енергийна свързаност ще създаде предпоставки за формирането на регионален енергиен пазар и изграждането на регионална енергийна борса. Това посочи българският президент Росен Плевнелиев при срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

Двамата коментираха, че подобряването на свързаността на електро- и газопреносните мрежи в Югоизточна Европа ще продължи и държавите от региона ще постигнат реална диверсификация на доставките на природен газ.

Росен Плевнелиев и Прокопис Павлопулос изразиха и подкрепата си за бързото изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB), чието окончателно инвестиционното решение беше подписано на 10 декември в София, допълват от пресслужбата на Президентството.

По време на срещата си двамата държавни глави са обсъдили още и миграционния натиск към ЕС. Те призоваха за единен подход за справянето с проблема и спазването на европейските правила от всички държави в общността.

Росен Плевнелиев заяви, че България охранява достойно външните граници на ЕС, в съответствие с европейските изисквания. „Не разбирам защо се забавя присъединяването на България към Шенген. Нашата оценка е, че България е изпълнила всички критерии за членство“, заяви президентът Павлопулос.

България и Гърция са незаобиколим фактор за стабилността и демократичното развитие в Югоизточна Европа, каза още Росен Плевнелиев. Европейската интеграция няма алтернатива за държавите от Западните Балкани. Тя е фактор за позитивна промяна в региона и процесът на разширяване на ЕС трябва да продължи.

И Росен Плевнелиев, и Прокопис Павлопулос подчертаха, че изграждането на отношения на добросъседство в Югоизточна Европа е от ключово значение за постигане на напредък в процеса на европейската интеграция и призоваха за преустановяване на манипулацията на историята.

Потвърдена беше и подкрепата на двете страни за политиката на „отворени врати” на НАТО.

Енергийната интеграция и миграцията бяха в основата на разговорите на Павлопулос по време на срещата му с българския премиер Бойко Борисов, провела се малко по-късно.

Газовата връзка IGB беше определена като стратегически важен проект не само за България и за Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа от премиера Борисов. Той отново благодари на гръцкото правителство за положените усилия да бъдат създадени всички условия за реализацията на газовата връзка, допълват от правителствената пресслужба.

По отношение на миграционната криза в Европа, премиерът Борисов и президентът Павлопулос изразиха мнение, че като външни граници на Европейския съюз двете страни имат общи проблеми и тяхното решение трябва да се търси в духа на солидарността и прагматизма.

Гърция е сред водещите икономически партньори на България. През 2014 година двустранният стокообмен се равнява на 2,81 млрд. евро, като стойността на износа ни към Гърция е 1,48 млрд. евро, а вносът – 1,33 млрд. евро, показват данните на Министерството на икономиката.

Водещи в износа ни са електрическата енергия (5,2% от общия износ), пшеница и слънчогледово, шафраново и памучно масло. Вносът от Гърция съставлява в основната си част нефтопродукти (18,5% от общия износ), както и необработен алуминий.

От икономическото министерство отчитат и една негативна тенденция – изнасянето на текстилно производство от гръцки фирми към България заради по-ниските производствени разходи. Така обаче изнасяме готова продукция с много ниска добавена стойност.

Гърция е и един от най-големите инвеститори в българската икономика. В периода 1996 – 2014 година общият обем на гръцките инвестиции в страната са 3,58 млрд. евро.

През миналата година над 1 млн. гърци са посетили България, което представлява увеличение от над 10 на сто спрямо 2013 година. По брой посещения Гърция е на първо място за миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още