IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не е приела нито един бежанец по европейските квоти

За да приключи операцията за договорените 2 години, ЕС трябва да презаселва по 1500 души дневно, а не по 2,1 както досега

08:05 | 09.12.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България не е приела нито един бежанец по временната схема за справяне с бежанската криза на ЕС, но е обявила готовност за цялата си квота от 1302-ма души, става ясно от справка на Европейската комисия.

Досега само Люксембург е приел 30 души от Гърция, а Финландия, Франция, Швеция, Испания и Германия са взели общо 130 от Италия.

За 75 дни от приемането на решението за разселване на 160 000 бежанци, са прехвърлени 160 души, или 0,1% от квотите. А свободните места са 3346 (2% от необходимото). За да приключи операцията за 2 години, както е договорено, ЕС трябва да презаселва по 1500 души дневно, а не по 2,1 както досега.

Освен България още 12 държави са обявили свободни места за прием. Австрия, Хърватия, Чехия, Словакия, Естония, Латвия, Унгария, Полша и Словения са декларирали, че нямат възможност да вземат бежанци.

От поисканите от Фронтекс и от Европейската агенция за бежанците 1596 експерти и граничари, които да помагат за идентифициране на новодошлите в горещите точки в Гърция и Италия, страните от ЕС са обещали общо 623. Един от тях ще е българин, командирован към агенцията за бежанците.

За 3 месеца ЕС е върнал по родните им места 658 имигранти, които нямат право на международна закрила, съобщава Европейската комисия. От тях България е изпратила обратно 15 пакистанци през септември, 2-ма нигерийци и 6-ма грузинци през октомври и още 4-ма пакистанци през ноември.

Следващата седмица европейските лидери отново ще заседават заради миграционната криза. По тяхно поръчение Европейската комисия ще предложи още една схема  - за приемане на бежанци от Турция.

Кандидатите ще се подбират и прехвърлят в Европа директно от бежанските лагери в Турция.

Замисълът е на бягащите от войната сирийци да се спести опасното пътуване по море, а приемащите държави да могат да подберат хора според тяхното образование и умения, като се отсеят тези, които могат да имат връзки с терористи. Предполага се, че става дума за около 200 000 души годишно.

Според медийни публикации страните, които се включат в доброволната схема, ще могат да си приспаднат бройки от задължителните квоти, но Европейската комисия отрича връзка между двата механизма. Осем държави, сред които Германия, Франция, Белгия, Холандия и Австрия, са изразили желание да участват.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
У лево ама ти - при *** си :)Както си много отворен, сега те ще те доразхлопат ептен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Поне едно нещо у нас да свършим както трябва. Похвално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Имах предвид, че както на нас запада ни лепи етикети,...Ето това е в основата на проблема (който ни касае най-пряко) и за което тр да си дадем ясно сметка : за запада ние сме тyзeмци и това ПРИНЦИПНО положение няма абсолютно никакви шансове да се промени в обозримо бъдеще обективно установима реалност.От горното следва съвсем непосредствения извод : след като за запада попадаме в категорията тyзeмци, то и отношението, което ще получаваме от тази посока ще е съответстващо, в това отношение не следва да имаме и най-малко съмнение запада има изработени навици и рефлекси във взаимоотношенията си с тyзeмцитe с вековна давност.Очевидно, условия за развитие можем да очакваме, че ще намерим в конструкция и пространство (ако и когато, някъде започне да се формира такова), където взаимоотношенията се градят на принципи извън дихотомията : цивилизация- тyзeмци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Трябва да има поле етнос в паспортите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Ето заради това на *** в документите трябва да бъде написано с големи, дебели черни букви: *** - а не да ни позорят пред цяла Европа !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
Императорът
преди 8 години
Да, ама нашите лекари, сестрички, инженери и т.н. и т.н. са добре дошли в Западна Европа, нали? Ние и родителите ни са им плащали образованието, за да ги ползват западняците ли?Аре у лево !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Който обича терористи и мюсюлмани да си ги кани в къщи без да принуждава останалите да последват примера му. Насила не става, само ще има обратен ефект и ще върне на власт крайнодесните формации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ние си иаме достатъчно бежанци ей на Факултето на Татарли Strasse също и във Филипините колко искаш.... Ако ЕСто има нужда ше им пратим по европейските квоти, даже ще бъдат с екологични конни превозни средства ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Добре де нали имаме 20000,нашите кой ще ги приеме?Ние Европа ли сме илиЗанзибар?Ако под Европа имате предвид само Германия,Франция и Белгиятогава имаме проблем,ние какви сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 8 години
Защото повечето европейци ни припознават като *** индивиди занимаващи се с просия и дребни кражби, които използват статута си на малцинство когато им е изгодно, но стигнат ли нещата до намеса на полицията - веднага вадят българския си паспорт. За това @misanthrope е прав - стигне ли се до там, Европа да започне да гони нежеланите елементи, ние също заминаваме заедно с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още