IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Броят на бежанците в ЕС намалява за първи път тази година

От началото на тази година през Средиземно море в Европа са пристигнали 858 805 мигранти и бежанци

18:29 | 24.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шведски полицаи организират опашка на бежанци, пристигащи в Малмьо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шведски полицаи организират опашка на бежанци, пристигащи в Малмьо. Снимка: Ройтерс

Броят на пристигащите в Европейския съюз бежанци от изпълнени с насилие региони в Близкия Изток и Африка ще отчете спад през ноември, след като условията за пътуване се влошават, а страните членки засилват външните граници на блока, съобщава Bloomberg.

Броят на пристигналите в Европа през Средиземно море мигранти и бежанци пада през този месец до 116 579 към 23 ноември, спрямо рекордните 220 535 през октомври, съобщи Международната организация за миграцията към ООН.

От началото на тази година през Средиземно море в Европа са пристигнали 858 805 мигранти и бежанци. Най-много - 712 159 - са влезли в Гърция, а в Италия броят им е 142 695. Мнозинството от пристигналите в Гърция са сирийци (над 388 хиляди), афганистанци, (повече от 142 хиляди), иракчани (над 44 хиляди) и иранци (над 10 хиляди). В Италия най-големи са групите от еритрейци (около 38 хиляди), нигерийци (близо 20 хиляди), сомалийци (над 11 хиляди), суданци (около 9000) и сирийци (над 7000). 

През последния уикенд има рязък спад на броя на кандидатите за убежище, влезли в Гърция. В неделя там са пристигнали само 155 души, докато през годината броят и е бивал средно 4500 на ден, поясни  говорителят на организацията Джоел Милман. По данни на организацията от началото на годината 3548 души са намерили смъртта си във водите на Средиземно море при опит да достигнат Стария континент. 

Задълбочаващият се хаос в страни като Либия и Сирия, предизвика безпрецедентна вълна от повече от 860 000 души, които търсят подслон в рамките на ЕС през тази година. Бежанската вълна предизвика сериозен раздор в блока, като германският канцлер Ангела Меркел настоява Европа да изпълни своите ангажименти за предоставяне на убежище, докато други лидери, като Виктор Орбан в Унгария, се оплакаха от наплива в техните територии.

Натискът върху Меркел се повиши през този месец, след като седем джихадисти атакуваха ресторанти и музикална зала в Париж. За най-малко двама от нападателите се смята, че са влезли в ЕС като бежанци.

В петък членовете на ЕС се споразумяха да засилят контрола по границите около блока. Те се съгласиха да започнат да осъществяват систематично регистриране, включително снемане на пръстови отпечатъци от всички мигранти, влизащи в Шенгенското пространство. Всички пътници ще подлежат на проверка на паспортите, когато пристигнат в Европа, разширявайки проверките, които до момента се ограничаваха до притежателите на паспорти извън тези на страни от ЕС.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още