IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК дава 80 млн. евро за 20 хил. места за настаняване на бежанци в Гърция

Средствата отиват за наеми и подпомагане на приемни семейства в южната ни съседка

14:31 | 14.12.15 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия, чрез бюджета на ЕС за 2016 година, ще отпусне 80 млн. евро субсидии за частния сектор – за наем на жилища и подпомагане на приемни семейства в Гърция. Целта е да бъдат открити 20 хил. места за настаняване на бежанци, съобщават от Брюксел.

Новите места за настаняване ще бъдат открити по програма, разработена съвместно между ЕК и Агенцията за бежанците към ООН. Тя беше договорена по време на „балканската“ среща за решаването на миграционния проблем, свикана от Жан-Клод Юнекр в края на октомври.

По схемата ще бъдат предоставяно временно настаняване на хората, които чакат да бъдат преместени в други държави-членки.

Споразумението за програмата беше подписано по-рано днес в Атина. Подписи под него сложиха комисарят по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева, зам.-върховният комирасар на ООН за бежанците Джордж Окот-Обо и министърът на вътрешните работи на Гърция Йоанис Муцалас.

От ЕК допълват, че Агенцията за бежанците към ООН вече подкрепи гръцкото правителство в усилията му да подобри съществуващите съоръжения на някои от островите.

Изграждането на т.нар. "горещи точки" е основна отговорност на гръцките власти, но по силата на днешната декларация Агенцията ще окаже допълнително съдействие чрез експертни служители, закупуване на материали и строителни дейности, ако е необходимо. 

Гърция е една от страните-членки, подложени на най-голям натиск от бежанската криза, посочват още от ЕК. Повече от 750 хил. души от трети страни са пристигнали в южната ни съседка през тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Немотията и дълговете се използват за да се принуждават гръцките семейства да си отглеждат мюсюлмански терористи.Сигурно на хомо.сексуал.ната политическа класа в ЕС не й се маха от властта и е готова дори да пусне терористи в ЕС, само и само да не отстъпи властта на крайната десница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още