IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ясна позиция на кабинета по санкциите срещу Русия призова КНСБ

От синдиката повдигат и въпроса за държавна позиция по искането на Великобритания за промяна на договорите, свързани с пазара на труда

17:25 | 14.12.15 г. 2
За ясна позиция на кабинета по санкциите срещу Русия призова КНСБ

КНСБ настоява правителството да постигне съгласие и да излезе спешно с обща държавна позиция относно изтичащите в края на януари догодина икономически санкции на ЕС спрямо Русия. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Димитров напомни, че подобна ясно заявена и огласена позиция е необходима спешно, тъй като заседанието на Европейския съвет, на което ще се коментира темата, е на 17 декември.

Димитров мотивира искането с изключително сериозните последици, които санкциите са донесли за българската икономика – по отношение на заетостта и доходите. Той посочи, че става въпрос за стотици милиони – в долари или евро, в различни сектори. Върху земеделието и хранителната промишленост щетите са близо 100 милиона евро от нереализираната продукция на руския пазар. Около 20 милиона евро е ефектът върху фармацията, негативен е и ефектът върху туристическия сектор, посочи той.

Пламен Димитров призова в следващите дни премиерът да излезе с ясна позиция по тази тема, „за да знае българското общество каква позиция защитава България“.

Тези загуби, както и фактът, че фирми са започнали да освобождават работници, защото няма пазари за продукцията им, ни кара да поставим остро въпроса, каза Димитров. В Европа се чуват все повече гласове на държави, които искат преразглеждане на санкциите в тяхната икономическа част, допълни той.

Димитров постави и въпроса за държавна позиция по искането на Великобритания за промяна на договорите, свързани с пазара на труда. Той припомни, че четирите точки, които британският премиер Дейвид Камерън предлага за реформа, касаят емиграцията и по-конкретно свободното движение на граждани на ЕС, в частност на българи и румънци, каза Димитров. Той уточни, че това не е изрично записано, но се подразбира.

По думите му искането да си работил четири години във Великобритания, за да получаваш обезщетения и помощи и достъп до системата за социално подпомагане, е пряка дискриминация.

Пламен Димитров изрази надежда, че искането на синдикатите за ясна държавна позиция по тези две теми ще бъде подкрепено и от бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Позицията тря'а да една,твърда - бой по неандерталците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Хайърсъзов!!
преди 8 години
А дано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още