IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще внесе в НС доклад за състоянието на националната сигурност до март

Ремонт по всички правила ще има за храм-паметника "Св. Александър Невски", обеща премиерът от парламентарната трибуна

12:38 | 15.01.16 г.
Кабинетът ще внесе в НС доклад за състоянието на националната сигурност до март

Правителството ще внесе в парламента доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 година до началото на март 2016 година. Това обеща премиерът Бойко Борисов, който участва в парламентарния контрол.

В доклада ще има мерки за подобряване на ситуацията, допълни още той и очаква конструктивни дебати при представянето на документа в Народното събрание.

В отговор на депутата от "Атака" Станислав Станилов той посочи, че през миналата година в страната е имало остри кризи, но не се съгласи с определението на депутата, че липсват ясни приоритети и стратегии в областта, наличие на "тотален хаос и объркване" в поведението на официалните институции, както и за разнородни сигнали на страната към международната общност.

Премиерът посочи, че институциите са в постоянна координация на всички нива. Станилов обаче посочи, че неразкритите знакови убийства и битовата престъпност са доказателство за липсата на ред. 

"Няма държава, в която да излезе премиерът и да каже, че абсолютно всичко е наред", категоричен беше още Борисов, посочвайки, че не е съгласен с използваната от депутата терминология, а не с неговото мнение. 

Според премиера кабинетът не може да изготви доклад за състоянието на националната сигурност през 2014 година, защото тогава е имало "три правителства с противоположна икономическа и политическа концепция" и настоящото правителство не може да носи отговорност за техните действия.

Ремонт по всички правила за храма "Св. Александър Невски"

Ремонт по всички правила за храм-паметника "Св. Александър Невски" обеща още премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Състоянието на храма е много тежко - компрометирани са основи, има и течове, които нарушават сградата. Затова и правителството е обещало на Светия синод сериозен ремонт, който обаче ще коства 20 млн. лева.

В отговор на въпрос на депутата Явор Хайтов за отпуснатите средства за ремонти на религиозни храмове от държавния бюджет Борисов подчерта, че през миналата година за храмове с национално значение са отпуснати 450 хил. лева. Отделно с постановления на Министерския съвет за ремонти на манастири и църкви са били отделени 2 млн. лева.

Държавната субсидия, предвидена в бюджета за вероизповеданията в страната, е на стойност няколко милиона лева. Най-голямата част се пада на източноправославните храмове - 2,36 млн. лева. За мюсюлманските молитвени домове са отделени 360 хил. лева, а за католическите, арменските и еврейските - по 50 хил. лева.

80 хил. лева са били отделени за осем други вероизповедания, сред които методисти, Българско дзен общество и Адвентистите от седмия ден, посочи още от парламентарната трибуна премиерът.

Православните храмове в страната са около 8 хил., мюсюлманските - 1,4 хил., католическите - 103, синагогите - 10, а арменските - 19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още