IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен е протест на личните лекари

Общопрактикуващи лекари не са недоволни от бюджета за първична помощ

18:03 | 19.01.16 г.
Възможен е протест на личните лекари

Общопрактикуващи лекари могат да излязат на протест. Те са недоволни от бюджета, предвиден за първична помощ, както и от правилата на работа, които трябва да се формулират в новия Рамков договор. Това каза председателят на Националното сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров пред БНР.

„Правим проучване за нагласите сред нашите колеги и на готовността им за участие в ефективни протестни действия. Недоволството нараства. Ако няма промени и вслушване в разумните предложения, които даваме, вероятно ще се стигне и до протести”, каза д-р Киров, без да уточнява кога може да има протестни действия. 

Той беше категоричен, че има лични лекари, недоволни от бюджета, предвиден за първична помощ, който не съответства на препоръките на Световната банка и на заложеното в Националната здравна стратегия. Средствата за първична помощ са в същия размер като миналата година, обясни Киров, отчитайки нови дейности, които трябва да извършват лекарите. По думите му има редица на вид дребни изменения по различни наредби на здравното министерство, резултатът от които ще може да се усети от пациентите едва след стартирането на новия Национален рамков договор след началото на април.

Общопрактикуващите лекари не са съгласни и с правилата на работа, които вероятно ще бъдат заложени в Националния рамков договор, стана ясно още от думите на д-р Киров. Те имат и забележки към наредбата за диспансеризация и към към промени, свързани с профилактичните прегледи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още