IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Ненков: Скандалът с ваксините е чисто политически

Ваксинирането е от изключително значение за здравето на цялото общество, заяви бившият министър

11:11 | 26.01.16 г. 1
Мирослав Ненков: Скандалът с ваксините е чисто политически

Скандалът с ваксините е чисто политически и налива вода в мелниците на тази секта родители, които не си ваксинират децата, заяви бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред bTV. 

Ваксинирането е от изключително значение за здравето не на конкретното дете, а за здравето на цялото общество, предвид превенцията на много опасни болести, коментира той.

И обясни, че проблемните ваксини, около които се спори в последните дни, се произвеждат от две фирми. Те планират производството за 4-5 години напред. В техните планове страната ни не присъства, защото Законът за обществените поръчки забранява да се обяви обществена поръчка за 2017, 2018 и 2019-а, отчете Ненков.

Той смята, че има вариант по сегашното законодателство да се сключи рамково споразумение, което е напълно законно, но не е дефинирано съвсем ясно.

Ненков изтъкна, че другите държави си планират разходите за ваксини за години напред. Фирмите производители пък били само две.

Той препоръча на родителите, на които им предстои ваксиниране на дете, да го направят задължително. Ненков обясни, че ако родителите не искат да ползват произведена в Турция ваксина, могат да си платят за друга.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Ами що не си ръгнат по една живачна ваксина в ефир в централните новини и той, и Москов, и Борисов. Последния да си ваксинира и внучето, пак в ефир. В България се раждат около 100 000 деца на година, още толкова да се реваксинират. Една голяма фирма ще опатка 200 000 ваксини за часове. Тоя изкара, че фирмите нямат интерес да произвеждат и продават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още