IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След експертизата на хора с увреждания втора комисия ще иска още изследвания

Ивайло Калфин представи предложенията за реформа в експертизата на работоспособността

16:06 | 28.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След експертизата на хора с увреждания втора комисия ще иска още изследвания

След медицинската експертиза на хора с увреждания втора комисия ще има право да иска допълнителни изследвания или повторение на вече направени изследвания. Това право ще има втората социална комисия, която ще оценява работоспособността. Това каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който представи предложенията за реформа в експертизата на работоспособността, съобщи БТА.

По думите на Калфин в цял свят има възможност след медицинската експертиза осигурителят да изиска допълнителни изследвания, докато при нас оспорване може да има не за самото съдържание на медицинската оценка, а само за процедурата. 

Новата система сменя методиката за определяне на медицинската експертиза, като ще бъде ползвана класификация на Световната здравна организация (СЗО). Така вече няма да се определя процент намалена работоспособност, а ще се ползва "остатъчна работоспособност или функционалност".

Класификацията допълва друга голяма класификация на СЗО - международната класификация на заболяванията и резултатът от медицинската експертиза ще е код, в който се съдържа информация за заболяването, как е получено и каква функционалност има организмът след съответното заболяване.

Медицинската експертиза ще се ползва от социалната експертиза, която е на втория етап. Когато хората са в нетрудоспособна възраст (деца или пенсионери), след медицинската експертиза ще отиват към втора комисия към АСП (Агенцията за социално подпомагане), която ще прави преценка какво би могло от набора помощи да се предпише за конкретния случай.

Комисията за експертиза на работоспособността ще се занимава с хората в трудоспособна възраст. Тя ще помага на всеки човек да се върне на пазара на труда и да получава доход, като така ще може да се интегрира в обществото и да е полезен на себе си и на семейството си, каза Калфин.

Трудовата комисия ще преценява дали човек може да остане на същото работно място, на което е бил преди медицинската експертиза, както и съществуват ли варианти за адаптиране на ново работно място при същия работодател. Преценява се дали е необходимо намаляване на работния ден и какви средства е необходимо да се отпуснат от фондовете за адаптиране на работните места и по-достъпна работна среда.

Ако човек няма възможност да се върне на работа при същия работодател, той се насочва към Агенцията по заетостта за преквалификация и допълнително обучение.

Осигурените хора с увреждания ще бъдат насочвани при необходимост да ползват програмата на НОИ за рехабилитация, ако комисията за експертиза на работоспособността прецени, че е необходимо допълващо лечение, съобщи министър Калфин. След рехабилитацията ще се прави допълнителна преценка какво е възстановяването.

В комисията за експертиза на работоспособността ще има лекар, представител на НОИ, специалист по трудова медицина, както и представители на АЗ и на АСП.

Инвалидни пенсии ще има, каза министър Калфин. По думите му те ще се отпускат по реда на сегашното законодателство, като пенсията ще зависи от размера на осигурителния доход и годините стаж.

Държавата ще подпомогне връщането на хората на работа като поема част от разходите на работодателя за осигуровки и заплата, каза Калфин. Той припомни позицията си, че субсидираните програми са неефективни, затова ще се търсят начини за по-дълготрайна заетост.

При разработването на методиката е ползван опит на 20 европейски страни, каза министър Калфин.

По думите на вицепремиера промяната се налага заради неефективната сега методика, която създава затруднения за хората с увреждания и бави решения, както и сравнява всеки човек, независимо от възрастта към млад, абсолютно здрав организъм. Калфин отбеляза, че е затруднен и контролът, ако въобще има такъв.

Министърът заяви, че не подкрепя мнението, че инвалидните пенсии са огромната дупка в бюджета и там е фабриката за измами, тъй като по думите му процентът на хора, които се инвалидизират, е сравним с останалите европейските страни. Има хора с нужда от допълнително подпомагане, смята Ивайло Калфин.

Той заяви, че целта на промяната е да бъдат подпомогнати възможно най-много хората с увреждания и да се реализират пълноценно в обществото.

От днес ще започне и обществената дискусия по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още