IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой спечели Наградите на германската икономика в България

Бер-Хелла Термоконтрол, Скейл Фокус и Лидл България са тазгодишните носители на призовете

15:01 | 01.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ГБИТК&nbsp;</em></p>

Снимка: ГБИТК 

За 12-та поредна година Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) раздаде наградите си за компаниите, които са допринесли в най-голяма степен за развитието на икономическите отношения между България и Германия.

Наградата се връчва в три категории и се присъжда за постижения през 2015 г. Общо 24 предприятия бяха номинирани, като членството в ГБИТК не бе условие за участие. 



Наградата в категория „Голямо предприятие“ спечели Бер-Хелла Термоконтрол. През май 2015 г. компанията откри завод за производство на автомобилни части и център за развойна дейност в България. Сред клиентите на компанията са почти всички големи автомобилни производители като Daimler, BMW, Audi, както и производители в областта на товарни автомобили MAN, Volvo, Scania. Инвестицията на Бер-Хелла Термоконтрол в България към днешна дата възлиза на 50 млн. лева, за което получи сертификат за инвеститор „Клас А“. През 2015 г. фирмата реализира продажби на стойност 20 млн. евро.

Малките и средните предприятия са фактор за успеха на икономиката. На тях до голяма степен се дължи и просперитета на германската икономика. В категория „Малко и средно предприятие“ за Наградата на Германската икономика се съревноваваха шест компании, а наградата получи Скейл фокус. През 2015 г. фирмата изгради екип от 250 служители, което представлява ръст спрямо 2014 г. от над  60 %. Скейл Фокус отвори офис в Мюнхен, като планира в следващите три години инвестиции от 1 млн. евро. Приходите от Германия за 2015 г. спрямо 2014 г. бележат ръст от над 33 %.

Третата категория акцентира върху общественозначими проекти, при които комерсиалният фактор не е водещ. В т. нар. „отворена категория“ по традиция наградата се присъжда за успешни проекти, иновации, ангажираност в социални дейности. 10 фирми и други организации бяха номинирани, а отличието получи Лидл България.

През 2015 г. Лидл България приключи успешно проект на подготвителните работи и обучение на участници в двугодишен мащабен HR-проект „Развиваме се заедно с управителите на филиали“. Oбщо ангажираните в проекта служители са 115, а разходите по него за 2015 г. са над 200 хил. лв. Сред проектите на компанията са още: „Зелена линия Витоша“ и „Вело алея“ – безплатни автобуси за пътници и велосипедисти през летния период до Витоша, „Операция Плюшено мече“ с инфраструктурни разходи в различни общини (изграждане на детски площадки, паркове и озеленяване) в размер на 361 хил. лв.

Победителят във всяка една от категориите беше определен от жури от представители на Германската агенция за инвестиции и търговия Germany Trade and Invest, Българската агенция за инвестиции, Института за пазарна икономика, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, медиите, ГБИТК и Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още