IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Системата на доболничната помощ е катастрофирала

Проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобистки, заяви здравният министър

10:41 | 04.02.16 г. 7
Москов: Системата на доболничната помощ е катастрофирала

Има недостиг на базови специалисти и базови медицински услуги главно в доболничната помощ. Това е основният извод, направен в резултат на изготвения проект на здравната карта, коментира здравният министър Петър Москов пред „Нова телевизия“.

Недостигът на лекари у нас е най-ясно изразен в доболничната помощ. „Там лекари липсват категорично – както на ниво лични лекари, така и на ниво специалисти. Във всяка една от специалностите има дефицит, различно изразен в различните региони в страната”, заяви Петър Москов.

Според него това означава, че системата на ниво ежедневен досег на хората до нея е катастрофирала. По думите му тя е изкривена не в посока "парите следват пациента", а "пациентът следва изкривена порочна логика", налагана досега. Третият проблем е, че разходването на публичния ресурс е неефективно, каза Москов. 

„Системата се развива не спрямо нуждите на пациентите, а следва изкривена и порочна финансова логика. Има абсолютно неефективно изразходване на наличния ресурс. В София има 22 ортопедии, но има със 103-ма педиатри по-малко”, заяви още здравният министър. 

Проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобистки. Оттук нататък с новия рамков договор се надявам пациентите да не бъдат повече ходещи клинични пътеки”, заяви Москов.

Според министъра е очевидно, че трябва икономически механизъм, чрез който да върнем лекарите.

„Още с този рамков договор финансирането в доболничната помощ трябва да бъде увеличено. Трябва да има по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари. В същото време има определени специалности, които поради сгрешени лобистки финансови потоци, са раздути”, каза още Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
А за ваксините, аз лично мисля че са ОК, това специално си е политическа атака срещу Москов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Aбе от специалисти като Москов, е до къде сме. Аз ти го казвам от първо лице. Джипито ми е пич и общо взето се оправя добре, обаче ако се случи да ми трябва специалист, ела да видиш - първо нищо не разбират, второ все се опитва да правя още изследвания и да ми направи някоя операция, трето все се намира да правя нещо, дето не се покрива от касата или в момента няма направления за него и четвърто, върти суче, все нещо не става... иска си пари.Казвам ти, за него има пари ако ме лекува,а това е сбъркано по идея. За щатите е така да, и аз такива работи съм чувал, но все си мисля че едни частни фондове силно регулирани държавно ( да кажем спуска им се пакет услуги които са задължени да предоставят) ще свърши работа. Държавата ще измисли какво трябва да се прави за да е всичко ОК, а фонда ( бидейки частен) ще измисли КАК това да се прави най-ефективно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
С тези скандали около този министър не смея да ваксинирам детето си. Б...ти държавата! Корупция и престъпност до шия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Хм едва ли неспециалисти като нас могат да имат предложения по проблема, но наскоро се зачетох как е в САЩ например. Там го има момента със застроховките и резултата е още по ужасен от тук. САЩ харчат най голям процент от БВП-то си за здравеопазване сред развитите държави но качеството на здравеопазването им е сред най лошите. Просто застрахователите играят с "докторската мафия" и си поделят спечеленото. Резултата е все по голям дял от населението което на практика е ЛИШЕНО от медицинско обслужване. Процента е стряскащ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
тъпoто е че още в началото му казаха че монопола на здравната каса не трябва да го пипа и той вместо да се разсмърди и да си подаде оставката както би направил всеки сериозен човек, той почна да прави словестни гимнастики .... кажи си го Петре, хората ще те разберът :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Браво Москов, очертал си проблемите (които и без тебе много добре знаем). Нещо за решението? Общо взето, разбрах че "Ще оправим тази работа. Как? Мразя да ме питат как. Търпение, ще разберете!"А то е ясно как бе Москов, здравно застраховане.В момента, с твоите клинични пътеки, както и да го въртиш, дофтура има изгода да съм болен. Да ме лекува дълго и постоянно и да дере пари от касата, както и от мен (свободен прием, ЯМР, тва онова.. знаеш как е, ше дойдеш в частния ми кабинет, там имам ... ) Няма полза да съм излекуван бързо и да съм здрав за дълго.Ако си плащам здравна застраховка, все си мисля, че дружеството ще има изгода да съм здрав, а ако се разболея, да бъда излекуван бързо и евтино и вече ще следи докторите на които плаща, изследванията, които ми се правят, има ли рецидиви болестта, оправил ли съм се напълно и в рамките на нормалното....Но, в политиката, важно е да говоря неразбрано, така изглеждам умен и хората не разбират че съм ЗУЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 8 години
цялата система е катастрофирала и с слакодумници като теб няма и да се оправи, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още