IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

431 заявления за компенсиране на пропаднали площи са подадени през 2015 г.

2 267 стопани са заявили помощ за борба с вредителите по трайните насаждения за 2016 година

13:36 | 07.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

В областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са подадени 431 заявления по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2015 г., съобщиха от фонда.

Над 4,196 млн. лв. са предвидени за пропаднали през миналата година площи. С държавната помощ ще се компенсират 80% от щетите за плодове, зеленчуци, царевица за зърно, царевица за силаж, сладка царевица, тютюн, памук и други култури. Обезщетението за зърнени и фуражни култури е 50 на сто, а за зимна маслодайна рапица – 30%.

На подпомагане подлежат земеделските стопани, които имат констативни протоколи за 100% пропаднали площи със земеделски култури, в резултат на неблагоприятни климатични условия.

2 267 стопани са заявили помощ за борба с вредителите по трайните насаждения за 2016 година, съобщават още от ДФЗ.

До 15 април земеделските стопани трябва да се отчетат пред фонда за извършените мероприятия. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на средствата е до 27 май 2016 г.

По схемата са предвидени общо 3 млн. лв., от които 2 млн. лв. за продукти за растителна защита в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките и 1 млн. лв. за препарати за ускоряване на процесите на гниене на листата през зимния сезон, които се прилагат в периода на масов листопад през есента.

Можете да се включите в организирания от Клуб Инвестор дебат „Конкурентно ли е българското земеделие?“ на 15 март 2016 г. в Гранд Хотел София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още