IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Има риск България да стане алтернативен маршрут за мигрантите

От тази нощ ситуацията е променена, защото и Сърбия затвори границата си, коментира вътрешният министър

10:03 | 09.03.16 г. 4
Бъчварова: Има риск България да стане алтернативен маршрут за мигрантите

Един от сериозните рискове пред България в момента е възможността бежанците и трафикантите на хора от Близкия изток да се опитат да направят маршрут през страната, който да бъде алтернатива на сега съществуващия. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНТ.

„Ние сме отчели този риск и вземаме всички мерки, засилвайки и организационно, и ресурсно възможността да предотвратим такива опити – и по линия на нелегалното, и по линия на организираното влизане“, уточни тя.

От тази нощ, според Бъчварова, имаме променена ситуация, защото и Сърбия затвори границата си. "Това едва ли ще се отрази толкова съществено на нашите усилия, защото ние всеки ден задържаме бежанци на изход откъм сръбската граница и изпълняваме ангажиментите си", обясни министър Бъчварова. „На всички в Европа е ясно, че България прилага правилните и строги мерки за това“, допълни тя.

Вътрешният министър посочи, че натискът от Гърция е голям. Там ситуацията е близка до хуманитарна криза, смята тя.

Информацията за решението на отделни европейски държави да спрат нелегалното влизане на бежанците ще бъде силен сигнал към тези, които се канят да тръгват, подчерта Румяна Бъчварова. Тя очаква споразумението между Европейския съюз и Турция да доведе до намаляване на потока от хора към Европа.

За мигрантите тя коментира: „Нека да не гледаме на тях като на неодушевени единици, те са тръгнали, защото животът им е застрашен, има и малки деца“.

„Най-добрият вариант за България е потокът да бъде ограничен, бежанците да остават на територията на Турция, защото средата там, дори езиково, е най-близка до тяхната. При добро развитие на ситуацията в Сирия ще могат да се върнат. Самият процес на интеграция в Турция ще бъде по-лесен за тях“, смята Бъчварова.

Министърът обясни, че МВР наблюдава непрекъснато трафикантските мрежи, като освен че се залавят бежанци, се залавят и хора, които ги трафикират. Става въпрос за транснационална организирана престъпна дейност. 90% от дошлите в Европа са го направили организирано, а не самостоятелно, каза Бъчварова като цитира данни на Европол.

Запитана дали Турция не извива ръцете на ЕС, тя коментира, че разговорът не е за пари, а за усилия. "Факт е, че в Турция има над 2 млн. бежанци, факт е, че Турция е инвестирала вече в тях, изхранването им струва пари и трябва да има споделена отговорност за тези хора. Има 400 хил. деца, за които те трябва да осигурят учители и училища", коментира тя.

България в лицето на премиера е поставила своите изисквания и няма причина да мислим, че ще останем извън споразумението, смята вицепремиерът. Оттук нататък предстои да настояваме да се уреди много детайлно ангажиментът по охраната на българо-турската граница, коментира още Бъчварова.

„Положението в Гърция е изключително трудно. По наша информация около 30 000 бежанци са се концентрирали там, някои от тях - близо до нашата граница. Положението е същото и в Македония, и в Сърбия“, каза пред Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Имаме готовност да изпратим до 1000 човека за няколко часа на границата край Идомени. Част от тях ще бъдат въоръжени. Патрулите ще се извършват съвместно с органите на МВР. Ще използваме сила само в краен случай – тогава, когато е застрашен животът на нашите военнослужещи или полицаи”, добави военният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
Тази другарка Бъчварова се взема много насериозно. Сигурно на фона на ББ му блести с нещо. С какво? Със цоциологическото си образование, или от подковаността на знатната си фамилия отпреди 1989 г. ЦЯЛ НАРД вижда колко неадекватна е, а ни налагат всеки ден тъпите й и най-рязко изменящите се фрази. Ту преборихме битовата престъпност (онзи ден), ту нямаше да има мигранти, пардон бежанци повече при нас (вчера), ту сега ще се преориентират. Ненапразно подопечните й я наричат шматка. Как няма срам да седи пред целия народ толкова обидно абсурдно и да не се махне от управлението? Нейното не се губи, ще си *** държавните парици. И на дума нейна не вярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Единственият риск за България е провежданата политика от собктвения й "политически елит" вече доказал пълната си неадекватност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Г-жа Бъчварова, ние обикновените хора ли трябва да ви подсещаме колко лесно се парират подобни опасности с още 2-3 случайни нещастни случая с мигранти опитващи се да прекосят българската граница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Запитана дали Турция не извива ръцете на ЕС, тя коментира, че разговорът не е за пари, а за усилия..."Смех !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още