IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Правителството работи при пълна липса на икономическа политика

Започналото разследване на КЗК за картел на пазара на горива е показна акция, коментира бившият финансов министър

09:48 | 11.03.16 г. 8
Дянков: Правителството работи при пълна липса на икономическа политика

В рамките на това правителство финансовото министерство стои доста стабилно, но като цяло на този кабинет му липсва икономическата политика. Икономическото министерство все едно го няма. Това каза бившият финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов Симеон Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Липсва погледът за това каква следкризисна икономическа политика да има страната извън евросредствата, смята Дянков. „Този тип мислене, което е главна задача на икономическото министерство, го няма”, посочи той. И допълни, че от тази гледна точка никой не помага на министър Владислав Горанов публичните приходи да се увеличават не просто с по-голяма събираемост.

Дянков постави оценка „много добър 5” на Владислав Горанов. Той не смята, че е нужно да се вземат толкова дългове, но смята, че е време да се каже, че трябва да вървим към балансиран бюджет, а не към дефицит.

Според бившия финансов министър, ако искаме да гоним икономически ръст, без да разчитаме на еврофондове, трябва да дойде Министерството на икономиката и да посочи как дадена инвестиция, направена благодарение на еврофондовете, ще донесе икономически ползи и ще привлича инвеститори.

Корпоративна търговска банка (КТБ) можеше да бъде спасена. Но политическата воля на кабинета „Орешарски” беше да не се спаси банката, каза Дянков. Според него е било грешка БНБ да не помогне на банката тогава и това е „нарочна грешка”.

Той разкритикува мудното разследване за това къде са активите на КТБ и как да се върнат част от тях. Според него повече от 5% няма да се върнат. Ако в първата година не си успял да върнеш, след това не става, посочи финансистът, цитирайки опита на други държави.

Започнатото разследване за картел на пазара на горивата от страна на КЗК е показна акция, коментира Дянков по повод инициативата на Комисията в последните дни от мандата й. Той напомни, че КЗК е ръководена от същите кадри  над 10 години, което по думите му е проблем. Дянков очаква „пълна промяна” в КЗК. 

По думите му твърде късна и твърде малка е намесата на КЗК за разследването на картел на пазара на горивата. Акцията според него е заявка, че Комисията е тук и работи. 

На въпрос дали ще се докаже картел на този пазар Дянков посочи, че при горивата трудно ще се докаже нещо с анализ, защото обратният коментар от сектора ще бъде: „всеки е свободен да избере къде да си купува гориво”.

Начинът за доказване на картел е друг – с идването на нов конкурент, който да покаже, че с навлизането на нови играчи цените падат значително и на много места. Тогава вече КЗК ще има достатъчно материал за разследване, но преди това лесно може да се каже, че конкуренцията диктува тези цени.

В момента КЗК действа като бухалка срещу дадени сектори, без да се занимава с общественозначими казуси и именно в тази посока трябва да се промени работата й, препоръча Дянков.

За отказа на Росен Желзков да участва в процедурата за нов председател на КЗК Дянков коментира, че става въпрос за обществен натиск. „Изведнъж се осветли фактът, че тази Комисия вече 10 години не работи както трябва и внезапно излезе темата да я направим да работи по-добре”. Дянков няма да се изненада, ако Росен Желязков по някакъв начин бъде убеден да се върне, защото „може много добре да свърши тази работа”.

Реформаториге в кабинета са псевдореформатори, реално в кабинета единствените реформи са дошли от не от министри на реформаторите, каза Дянков. Той посочи за пример пенсионната реформа на Ивайло Калфин и тази в МВР на Румяна Бъчварова.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 8 години
възбрана за влизане в РБ да му се сложи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Дянков запя друга песен и нормално е защото човек се развива и дообразова и поумнява - помъдрява или е знаел за какво става въпросПърво да обясни къде са 1,4 млрд.лв. на здравната каса и защо искаше да вкара плоският данък в Конституцията Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1727659937512233
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Ами Москов не е ясно какъв е. Със сигурност нещо бяга по тъча от ДСБ и ГЕРБереее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Bill-bg
преди 8 години
изтрили ми коментара тези хора....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Bill-bg
преди 8 години
изтрили ми коментара тези хора....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
само едно уточнение-Москов също ли е комунистически мушморок:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ахахааааа Данков постната пица. Абе пица, по време на вашето правителство каква беше икономическата политика а? Назначихте си министър на еврофондовете. Това е достатъчно смятам. А да, стартирахте проекта за София тех парк ( с евростедства) за да може аверите на *** да захлебят от строителство и да намерите работа на щерката на Панайотов. А псевдо-реформаторите са псевдо, защото ... ами знаеш защо. Знаеш какво стана с Христо Иванов, знаеш какво стана вчера и с реформата на Москов ( ако и да не я харесвам и аз). А за Калфин какво да говорим? Помним ли как искаха да прилапат париците на пенсионните фондове, без Калфин дори да знае? Как им каза че не се прави така и че правят глупости И ВЪПРЕКИ ТОВА го приеха, че всеки на негово място, ако не беше комунистически мушморок, щеше да даде оставка. А и реформа, ефекта от която ще е ясен след 30 год......и аз мога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още