IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Икономическият ръст през 2015 г. е основно от еврофондовете

Правителството забави обещаните реформи, а вече не се вижда и желание за промени в съдебната система, смята бившият финансов министър

10:23 | 18.01.16 г. 5
Дянков: Икономическият ръст през 2015 г. е основно от еврофондовете

Икономиката се съживява, но основната причина за това са парите от еврофондовете, а през тази година средствата от ЕС ще бъдат по-малко. Това коментира пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него правителството е стабилно, но „стабилност е различно от растеж“.

Политическата стабилност  може да ни успокоява само за определено време и то вече отмина, каза още бившият финансов министър.

Препоръката на експерта към неговия наследник Владислав Горанов е да се затегне дисциплината и дефицитът да бъде по-малък от прогнозния – 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според Дянков правителството забавя обещаните реформи. „Сега сме по-назад в съдебната реформа, отколкото преди година“, категоричен беше Дянков и допълни, че нито едно от „големите неща“, които трябва да се случат в съдебната система, не са се случили. Според него вече липсва и желание за промени в системата.

Изгода да няма съдебна реформа имат хората, „които в последните 25 – 26 години не са имали нужда от тази реформа, защото те ще излязат от съдебната система и ще загубят позиции“.

Симеон Дянков посочи още, че нищо не се случва в редица ключови сектори – здравеопазване, енергетика и др. Реформата в енергетиката например само намалява дефицита в НЕК на годишна основа, но не решава проблемите на сектора, нито намалява общия дефицит, който е над 4,5 млрд. лева.

Пенсионната реформа пък е само частична и оценена от Дянков като „положителна, но недостатъчна стъпка“. Опит за промени прави и Румяна Бъчварова в системата на МВР, каквито поредица от министри не са направили с години. Положителни стъпки финансистът вижда и по отношение на готвените промени за БДЖ и водната реформа.

При половинчати реформи обаче има вероятност противниците на промените да ги върнат, смята експертът и посочи за пример пенсионната реформа на първия кабинет на Бойко Борисов, която беше спряна от правителството на Пламен Орешарски.

Една от причините за липсата на реформи са министрите от Реформаторския блок, смята Симеон Дянков. Според него в  здравеопазването например през 2015 година са влезли с 1,2 млрд. лева повече спрямо 2012 година, а „системата е същата, нищо не се се изменило“. Той посочи, че ограничаването на изтичането на средства от системата не може да се прави за сметка на правата на гражданите, визирайки готвените промени, като например хоспитализация и покупка на лекарства чрез пръстов идентификатор.

Според бившия финансов министър данък „вредни храни“ е „вредна идея“, а по отношение на данък „уикенд“ идеята е била представена в неподходящото време.

„Българският народ е излъган по темата за КТБ“, посочи още Симеон Дянков и допълни, че има голямо забавяне на информацията как тази банка е била ограбена. Като виновни за ситуацията с КТБ той вижда основно собственика й Цветан Василев, тогавашното ръководство на БНБ, както и последните пет правителства на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
дет няма от де да дойдат ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
...без големи ПЧИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 8 години
4% ръст и валутен борд са две трудно съвместими понятия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
А при него сигурно друго движеше мижавия икономически растеж. Що за ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още