IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1/3 от жалбите в Европейския потребителски център са за проблеми с транспорта

Все повече хора започват да търсят правата си като потребители, сочат данните на КЗП

10:33 | 15.03.16 г.
1/3 от жалбите в Европейския потребителски център са за проблеми с транспорта

Една трета от всички жалби, подадени в Европейския потребителски център (ЕПЦ), които са общо над 1000, са свързани с проблеми в сектора на транспорта. Това коментира в интервю за Dnes.bg директорът на институцията Игнат Арсенов. Поводът е Международният ден на потребителя.

Арсенов споделя, че все повече хора търсят правата си и са подготвени – в подадените жалби се цитират закони, директиви и дори съдебни практики.

Европейският потребителски център е част от мрежа от 30 подобни центрове в ЕС. В него се търсят решения на проблеми между потребители и търговци по доброволен път – тоест с помощта на преговори. ЕПЦ у нас работи към Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Експертите от Центъра съветват при проблем потребителите да се обръщат първо към съответния търговец или доставчик на услугата и ако нямат отговор от тях – тогава да сигнализират съответните институции.

Хората трябва да се запознаят освен със своите права, и със своите задължения като потребители, съветва още Арсенов. Особено това се отнася при резервиране на почивка в чужбина, когато не важи правилото, че потребителят може в 14-дневен срок да се откаже от резервацията в хотела си. „Важно е хората в такива случаи предварително да се информират дали могат да се откажат без да плащат неустойки“, посочва още експертът.

Като цяло все повече хора търсят правата си, когато имат проблем с търговец или доставчик на услуга, сочат наблюденията на председателя на КЗП Димитър Маргаритов. Пред БНТ той поясни, че броят на жалбите и сигналите в Комисията расте непрекъснато в последните години.

За него това означава, че доверието в институцията се повишава, а от друга страна – хората все по-често търсят правата си.

Най-чувствителните сектори при взаимоотношенията между потребители и търговци са енергетиката, водоснабдяването, транспортни, съобщителни и финансови услуги. За да бъдат по-бързо решавани спорове в тези сектори в КЗП са създали т.нар. „помирителни комисии“, които работят от началото на годината.

Това е доброволен способ, но производствата са по-бързи от съдебните и са безплатни. „Когато се постигне едно такова помирително споразумение, то по дефиниция, че и двете страни са удовлетворени от крайния резултат“, убеден е Маргаритов.

На страницата на КЗП са публикувани примери за нелоялни практики с конкретните имена на търговци, посочи още Маргаритов. Той допълни обаче, че когато се води съдебен спор относно решение на Комисията, казусът не се публикува, докато не излезе съдебното решение по него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още