IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Проблемът с обществените поръчки е в неспазването на правилата

Ръстът на икономиката през 2015 година се дължи на производството, а не на спекулации с имоти, смята вицепремиерът

09:12 | 30.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Дончев: Проблемът с обществените поръчки е в неспазването на правилата

Проблемите с обществените поръчки са свързани основно с неспазване на правилата, а не заради самите правила, каза в ефира на БНТ вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Неговият коментар беше свързан с влизането в сила на новия Закон за обществените поръчки, което ще стане факт от 15 април.

Новият закон "няма да реши с магическа пръчка всички проблеми", призна той, но допълни, че текстовете ще доведат до повече конкуренция и по-малък административен натиск. В дългосрочен план законът ще допринесе и за въвеждане на предварителен контрол на обявените поръчки.

Новите моменти са възможностите за провеждане на електронен търг, както и даването на възможност на централизираните органи да възлагат поръчки.

Дончев посочи, че общественият интерес е запазен при наличието на повече подадени оферти при обявяване на поръчка. "Лесно е да се направи сговор, когато кандидатите са двама", каза вицепремиерът. Той коментира още, че обявяването на дискриминационни условия при обявяването на поръчка се наказва строго, особено при поръчки с европейско финансиране.

При нарушения с евросредства изпълнителят рискува между 5% и 100% от дейността му да не бъде изплатена.

Икономическият ръст през 2015 година е най-бързият в годините след кризата, обяви още вицепремиерът. Растежът се дължи на производството, при това не с най-ниска добавена стойност, и на износ. "Това е профилът, от който имаме нужда", категоричен беше Дончев и допълни, че сега производството се нуждае от повече добавена стойност.

Вицепремиерът припомни, че в годините преди 2009 г. икономическият ръст е бил базиран основно на спекулациите в областта на недвижимите имоти.

В нормална ситуация реалната стойност на горивата е тази, която е постигната на пазара. Според Дончев обаче в последните месеци е имало проблеми на пазара на горива у нас. Той допълни, че ниските им цени могат да бъдат разгледани като истински ускорител на икономиката и от тях полза имат всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Тоз убусник да не го гласят за слдващият Премиер?Щото чух че Бойко щЕл да бъде следващият Президент.Малииии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Проблемът с обществените поръчки е, че един чиновник харчи едни пари, които ги дава друг. Ясно ли ти е Томиславе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още