IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-министърът на образованието Николай Денков е подал оставка*

Денков изтъква различия с Меглена Кунева и част от екипа ѝ като мотив, Кунева иска човек с опит в управлението на евросредства за оперативната програма "Наука"

12:40 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Зам.-министърът на образованието Николай Денков е подал оставка*

Зам.-министърът на образованието проф. Николай Денков е подал оставка, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов го е освободил, допълва се в съобщението. Като мотив Денков е посочил съществените различия с приоритетите и стила на работа на министър Меглена Кунева и част от екипа ѝ.

От Министерския съвет припомнят, че Денков е бил част от три последователни кабинета в Министерството на образованието и науката. Ресорите, за които отговаряше, бяха висше образование и европейски структурни фондове.

По време на работата му беше получена и акредитацията на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В етап на оценка или в краен етап на подготовка са важните проекти за рейтинговата система на висшите училища, за квалификация на учителите и за извънкласни дейности на учениците.

Вече стартиралите и подготвените за стартиране през 2016 г. проекти ще подпомогнат 446 750 ученици, 9300 деца в детските градини, 21 500 учители и преподаватели във висши училища, 68 700 студенти и 750 млади учени и водещи изследователи.

Междувременно вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева коментира пред журналисти след обществена дискусия за образованието, иновациите и бизнеса в БАН, че иска оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж"да се управлява професионално.

„Професионално управление означава не просто обществен академичен опит, какъвто и двамата заместник-министри на образованието имаха - проф. Николай Денков и проф. Костадин Костадинов, а опит в управление на средства и на проекти“, обясни тя, цитирана от БТА.

„Знам какви са изискванията на Европейската комисия (ЕК) и знам колко стриктно се следи всичко да бъде направено както трябва, включително и на мониторинговите комитети“, подчерта Кунева и допълни, че „това е работа, която не можеш да я вършиш заедно с нещо друго“.

Тя даде за пример Министерството на труда и социалната политика, където заместник-министърът Зорница Русинова не е специалист по социална политика. Според Кунева обаче тя е най-добрият специалист, признат и от Брюксел, по отношение управлението на програмата за развитие на човешките ресурси.

Вицепремиерът смята, че Русинова и новият заместник-министър на образованието Красимир Киряков имат много сходна професионална съдба и са с един и същи опит.

* Актуализирано с коментар на образователния министър Меглена Кунева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още