IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

150 млн. лева са осигурени за личните асистенти

Личните асистенти не могат да стигнат за всички, заяви социалният министър

14:13 | 06.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
150 млн. лева са осигурени за личните асистенти

Държавата отделя немалък ресурс за различни политики за децата с увреждания, като този ресурс е далече от необходимия за добър стандарт за живот. Това каза в рамките на днешния парламентарен блиц контрол вицепремиерът Ивайло Калфин във връзка с протеста на родителите на деца с увреждания.

Вицепремиерът допълни, че трябва да се търсят нови възможности за подпомагането им и призова за идеи и предложения. 

Накратко Калфин изброи и провежданите в момента политики в тази посока. Родителите на деца с увреждания получават по-високи детски, добавка за чужда помощ, интеграционни добавки, възможност за услуги в дневни центрове, като разходите са от бюджета.

150 млн. лева дава държавата за личните асистенти, като в тази сума се включват социални плащания, здравни осигуровки и други, уточни той. Средствата за лични асистенти са отпуснати на общините и общината решава кой от нуждаещите се получава личен асистент.

25 600 са децата с над 50% увреждания, подпомагани от държавата. Личните асистенти не могат да стигнат за всички, заяви социалният министър. 15 600 са хората, обслужвани от лични асистенти в страната, като тук влизат и възрастни хора.

Днес 200 семейства на деца и възрастни с увреждания се събраха пред Народното събрание. Хората протестират срещу водената години наред политика в социалната сфера, която според тях ги осъжда на мизерия и изолация. Подобен протест се проведе и миналата година по същото време. Според организаторите обаче дадените тогава обещания са се оказали лъжа, уточнява БНР.

Родителите се чувстват излъгани, тъй като при миналогодишния протест им беше обещана реформа, нормативни промени, които да улеснят достъпа на семействата, в които има хора с увреждания, до програмите за личен асистент,  но всичко това е останало само на хартия. Те очакват днешното събитие отново да провокира интереса на обществото и на институциите към техните проблеми, за да продължи диалогът за това как реформата да бъде в полза на хората, а не в полза на администрацията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още