IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: В Москва не се обсъжда българския газов хъб

Русия не разглежда възможността за газов маршрут в посока към България, коментира руският енергиен министър

12:15 | 09.04.16 г. 16
<p>
	Руският енергиен министър Александър Новак. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Руският енергиен министър Александър Новак. Снимка: архив, Ройтерс

Темата с българския газов хъб не се обсъжда в Москва в момента. Това коментира руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от БНР.

Новак посочва, че Москва е разбрала от медиите за идеята на България да създаде газов хъб, но официално страната ни не се е обръщала към руските власти. “В министерството на енергетиката подобни предложения от България няма и не са постъпвали. И затова в този момент тази тема не се обсъжда”, посочва Новак.

На уточнение от страна на БНР, че това е официално българско предложение от последните няколко месеца, министър Новак коментира: “Не разбирам какво означава „газов хъб“, ако няма поставени тръбопроводи до това място. Откъде ще влезе този газ и какво означава идеята за газов хъб? Ако няма доставки на газ по дъното на Черно море и проекта „Южен поток“, то тогава не може да има и газов хъб, просто разсъждавам. В момента нямаме по-детайлни разработки по темата”.

Руският енергиен министър коментира още, че в момента Москва не разглежда възможността за маршрут в посока към България.

Новак подчертава, че проектът “Южен поток” е прекратен не по руска инициатива, а по идея на Европейската комисия. Що се отнася до проектите, които предстоят реално да бъдат реализирани и подготовката на съпътстваща документация, това е газопроводът „Северен поток 2“.

Всички останали проекти, като проекта „Турски поток“, се намират във висящо положение, коментира Новак.

Руският енергиен министър обяснява, че за проекта „Посейдон“ преди няколко седмици е подписан само меморандум. “Смятам, че този меморандум позволява да се говори, че такъв маршрут е възможен, но по-нататъшната му реализация и доставките по него трябва да бъдат доуточнени между компаниите, които са заинтересовани за реализирането му и за доставките на газ в югоизточна Европа”, коментира той. 

Руският министър на енергетиката не пожела да коментира въпроса за конфликта между дружествата “Овергаз” и “Газпром”. Той каза, че става дума за търговски компании и добави, че в договора помежду им е уточнен механизъм за решаването на такива спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Очевидно , че тази тема е била използувана от ББ и българските управници еденствено като прах в очите на електората и като имитация на активност за защита на българските икономически интереси след като така бездарно, беззхаберно и безплатно същите тези управници напълно проиграха шансовете на страната.Ерго, от Москва подсказват че подобни въпроси могат да се обсъждат, но с хора на които може да се има доверие и които държат на казаната дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
redcretin
преди 8 години
На кой му дреме за Москва? Че и да се обясняват като ученици какво НЕ мислели да правят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още