IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ще се търси все по-квалифицирана работна ръка

Дефицитът на пазара на труда на кадри не е по-различен от този в европейските страни, смята вицепремиерът

11:19 | 14.04.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Ще се търси все по-квалифицирана работна ръка

До 2020 г. се очаква значително нарастване на работните места за лица , а до 2030 г. няма да има места само за хора само с основно образование. Това заяви министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин по време на  време на четвъртата конференция по управление на риска на COFACE на тема „Геополитически промени и възможности за българския бизнес“.

Ако не се намери начин тези лица да се квалифицират, ще се създадат проблеми както за пазара на труда заради липса на квалифицирана работна ръка, така и за обществото като цяло заради маргинализирането на тези групи, поясни вицепремиерът.

Според Калфин през следващите няколко години се очаква ръст на търсенето на работна ръка в преработващата промишленост, образованието, социалните дейности. За сметка на това обаче все по-малко кадри ще се търсят в сектора за производство на автомобилни части например. Това означава, че трябва да се заложи на политики и структурни промени, които да вземат предвид предстоящите тенденции и намиране на тяхно решение.

„По отношение на дефицита на пазара на труда на определен вид кадри в България той съвпада с основните проблеми и в европейските страни“, заяви министърът. Според изследванията са нужни специалисти в сферата на информационните технологии, машинни оператори и др. Има редица политики, с които се стараем да повлияем на тези процеси, допълни Калфин.

Една от политиките в това отношение е официалното въвеждане на дуалното образование в училищата още от тази година. Страните с подобни проекти отчитат по-ниска безработица и по-лесно намиране на кадри от страна на бизнеса. „За да постигнем това обаче е нужна добра връзка между бизнеса и държавата“, поясни вицепремиерът.

Друга насока, в която правителството полага усилия, е насочване на средства във висшето образование към специалностите, които са по-търсени. Така бъдещите студенти ще може да се насочат към сфери, които след това ще им позволят да се развиват успешно на пазара на труда.

Калфин поясни, че според редица изследвания, включително изготвени от Световната организация по труда и Европейския съюз, след икономическата криза е налице разтваряне на ножицата в равнището по доходите.

Според тези изследвания обаче колкото повече се отваря ножицата в заплащането – между най-ниското и най-високото, толкова по-бързо изчезва средната класа. Според Калфин това представлява голям проблем, тъй като именно средната класа е носещата основа на обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Ами `айде бе, калфин - вземи си у вас някой индивид, дето дори не може да говори членоразделно, но само хъхри като животно - и лично го квалифицирай !!!Пълни глупости са това - 30-а година роботи ли ще садят зелета или ще пасат овце? Какво пречи и днес на неграмотните да вършат тия неща? - ТИ им пречиш, калфин, задето им плащаш, за да НЕ работят, и бъчварова им пречи - дето, когато тръгнат да бандитстват и мародерстват, праща жандармерията да ги охранява, вместо да ги смаже !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
"Лице" е термин, изучаван от ченгетата. Ерго министъра е шапкар под прикритие.Обучете ги бе драги, стига само сте ревали че ги няма! Това ви е работата все пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
То за търсенето на квалифицирана работна ръка е ясно, че ще го има. Такова търсене има и в чужбина. Въпросът е какво ще направим тук за да задържим тази работна ръка, защото дори и да се подобри заплащането, *** в която живеем си остава такава. На човек понякога му писва да живее в тази ***, дори и да получава добро за нашите стандарти заплащане. В смисъл живота не е само работа, има и много други важни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още