IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрелци от Агенцията за борба с градушките готвят бойкот заради съкращения

Активният противоградов сезон трябва да бъде открит на 25 април

13:09 | 19.04.16 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Стрелци от Агенцията за борба с градушките заплашиха с бойкот заради обявени съкращения  и унизителното според тях трудово възнаграждение, предаде БНР.

150 служители на ракетните полигони планират да прекратят противоградовата защита.

Хората работят на минимална заплата и в рискови условия, включително за живота им, заяви пред националното радио  Георги Михайлов от полигона в Голям Чардак, началник на отдел „Технически“ и председател на синдикалната организация.

Част от ракетните площадки са останали с по двама души, така на нощните стрелците дежурят сами, заяви Михайлов.

Той разказа, че работещите на ракетните площадки зареждат установките с ракети при неблагоприятни метеорологични условия и при пряка заплаха за живота им. В колективния трудов договор е разписано, че на нощните смени стрелците трябва да бъдат по двама, а в момента този договор се нарушава, подчерта Михайлов. 

Протестиращите настояват съставът да остане с по трима служители на площадка и да бъдат увеличени заплатите им.

Директорът на Агенцията инж. Ваньо Славеев каза, че минималните заплати от 420 лева са увеличени с по 10%, съкращенията са спрени, а площадките, които разполагат само с по двама ракетострелци, са седем-осем. Площадките, на които работят по трима стрелци, са 16-17.

Той изрази надежда, че ще се намери компромис и отхвърли тезата, че първо ще се съкращават вече обучени хора, а след това ще трябва да се търсят нови, които тепърва да се квалифицират.

Като изход от ситуацията той вижда превръщането на Агенцията за борба с градушките в държавно предприятие, чийто бюджет да се формира от таксите на зърнопроизводителите. Това, по думите му, ще позволи на ракетните площадки да има по трима работещи. Славеев смята, че това може да се случи още тази есен.

Активният противоградов сезон трябва да бъде открит на 25 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още