IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Дневни, тримесечни и шестмесечни винетки са неефективни

Разходите за тяхното производство, дистрибуция, продажба и контрол нарушават изцяло устойчивостта на системата и не водят до добър контрол

14:55 | 24.04.16 г. 12
Павлова: Дневни, тримесечни и шестмесечни винетки са неефективни

В нито една от седемте държави от Европейския съюз, които прилагат винетна система, няма въведени нито дневни, нито шестмесечни и тримесечни винетки. Това е причината и в България да няма такъв тип винетки, именно защото анализите показват, че са неефективни. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и строителството Лиляна Павлова в коментар на предложения за въвеждане на дневни и шестмесечни винетки.

Павлова каза, че дневни, тримесечни и шестмесечни винетки струват много повече за гражданите.

„Разходите за тяхното производство, дистрибуция, продажба и контрол са неефективни, нарушават изцяло устойчивостта на системата и не водят до добър контрол и приходи”, каза министърът. И подчерта, че целта на тази винетна система е да плаща за пътищата и с приходите от тези такси да се реинвестират и да се ремонтират пътищата. 

Не може да си позволим да ремонтираме стремително пътища, а трябва да разчитаме на приходите от тяхното ползване, продължи Павлова. И коментира въвеждането на електронната винетна система.

„Не случайно ние взехме решение да минем към смяна на модела на използването на пътищата и тяхното заплащане, която да доведе до този по-справедлив подход, за който всички се борим. А именно леките коли да плащат винетка и то електронна и там контролът ще е по-добър", каза регионалният министър. И уточни, че така те ще бъдат с валидност 12 месеца без значение в кой месец е закупена. Това ще стане веднага щом електронната винетна система бъде въведена, каза Лиляна Павлова.

Бъдещите стикери няма да се плащат за всички пътища, каза още министър Павлова. По думите й от 20 000 км републиканска пътна мрежа, 20 000 км общинска мрежа общинската става изцяло безплатна, а от републиканската безплатн и ще са над 3500 км пътища. Това са малките, третокласните пътища, които свързват малки населени места, посочи Павлова.

В момента е обявена третата процедура за избор на изпълнител, който да реализира на практика т. нар. тол система, уточни Лиляна Павлова. Срокът за подаване на документите е до края на месец май, така че се надявам, ако успеем да изберем изпълнител, през лятото на тази година веднага да започне реализация. Първият етап –въвеждането на системата, ще трае от 8 месеца до 1 година.

"Аз се надявам, че ако започнем от есента на тази година, есента на другата година да имаме една работеща винетна система", очаква Павлова.

По повод предложението на министър Ангелкова процент от приходите в туризма да бъдат насочени целево за пътните дейности, Лиляна Павлова заяви, че всяка една инвестиция е инвестиция в бизнес, икономика и туризъм. 

Проверката на процедурата за изграждането на новите два участъка от магистрала "Хемус" не откри незаконосъобразни процедури, каза още министър Павлова. Избраните да строят фирми имат изрядни документи и са изпълнили качествено достатъчно поръчки. 

Министърът на регионалното развитие допълни, че пътната агенция има готовност да осигури и обособи алтернативни маршрути и обходи, ако българските превозвачи наложат пълна блокада на гръцката граница по Великден и Гергьовден. 

Ремонтите на магистралите ще бъдат спрени след празниците, за да не пречат на пътуващите, обяви още Лиляна Павлова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Свинкята да си плати следващия път от джоб винетката в Австрия - така ще установи че има и по-къси срокове. Като ще се сменя модела - хайде да стане като немския: само пътен данък. Щото те щяха да въвеждат винетка, ама хората протестираха и се отложи. А дори и като се въведе - се приспада от данъка, понеже иначе е НЕЗАКОННО двойно облагане - точно сегашния Булгаристански модел! Че някои тлъсти министерши искат да пробутат и тройно облагане чрез тол-такси, още по-незаконно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
pepince
преди 8 години
Ей, нямат наяждане, гарантирано от Г.Е.Р.Б. ...на предишните избори гласувах за тях, как не ме удари гръм тогава, не мога да си простя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
"В момента е обявена третата процедура за избор на изпълнител, който да реализира на практика т. нар. тол система, уточни Лиляна Павлова. Срокът за подаване на документите е до края на месец май, така че се надявам, ако успеем да изберем изпълнител, през лятото на тази година веднага да започне реализация. Първият етап въвеждането на системата, ще трае от 8 месеца до 1 година."И тук ще падне едно 'избиране на изпълнител' с яки бумащини и 'работа', накрая ще се възложи на н-ти подизпълнител по веригата да направи работеща система, той от своя страна ще намери работници "съгласни да дарят заплатите си за бг коледа". Все пак - нали цялата армада от куци вождове трябва да има редовни постъпления. И все пак има някакъв предел под който изобщо грамотен човек за работа става не възможно да бъде намерен. 8 месеца до една година - ще получават заплати една камара ***, за да 'правят търг'. Яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
strol
преди 8 години
Тлъстата,малка винетопродавачка е супер нагла :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
"...В нито една от седемте държави от Европейския съюз, които прилагат винетна система, няма въведени нито дневни, нито шестмесечни и тримесечни винетки...."ТОВА ПРОСТО НЕ Е ВЯРНО!!Има и дневни, и седмични (по 10 дни), месечни, двумесечни, шестмесечни и годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Така де, ама след тоя гадове ми се струва че ще се намърдат сходни ***. Това на база наблюденията ми над опозицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
tonibg
преди 8 години
"В нито една от седемте държави от Европейския съюз, които прилагат винетна система, няма въведени нито дневни, нито шестмесечни и тримесечни винетки.".... А къде в ЕС има такива пътища, г-жо министър ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Прибери ме господи..."Май успяха да ти объркат пусолата.Правилното е: "ПРИБЕРИ ГИ, ГОСПОДИ". В смисъл "Да си прибере вересиите", нихната маама... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Alx
преди 8 години
Немогат да нагласят 3 и 6 месечните винетки понеже в моментта седмичната и месечната са на нелогично високи цени. А пък реално годишна винетка няма...(ако сега си купя автомобил, то ще бъда таксуван за година а ще мога да ползвам 8-9 месеца)А пък дневна винетка не им се иска, понеже ще провалят продабжите на седмичните... (сега като имаш да си свършиш някаква работа дори за ден ти се налага да купиш седмичен стикер). Но това е положението, така нарежда ББ на Свинетка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Неефективна е политическата *** в бг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още