IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автобусни превозвачи ще преговарят за промяна на нормативната рамка за сектора

Конкуренцията в сектора расте, заяви Симеон Милушев

10:25 | 27.04.16 г.
<p>
	Автобусни превозвачи протестираха в София, 26 април 2016. <em>Снимка: БТА</em></p>

Автобусни превозвачи протестираха в София, 26 април 2016. Снимка: БТА

Автобусните превозвачи имат днес серия срещи с управляващите, за да обсъдят нормативната рамка за сектора. Вчера превозвачите протестираха в София заради планираните от правителството тол такси за магистралите. 

Това бе капката, която преля чашата, каза за тол таксите Симеон Милушев, главен секретар на  Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той заяви, че расте напрежението в сектора заради нелоялна конкуренция. Днес на среща в транспортното министерство ще бъде обсъдена националната транспортна схема. Бизнесът очаква и промени в наредбата за автогарите в частта за цените, които те искат от превозвачите. 

Симеон Милушев допълни, че на среща с депутатите превозвачите ще обсъдят вариантите за намаляване на нелегалните превози.

Той каза, че по Закона за автомобилните превози всяко пътуване чрез заплащане е обществен превоз. Който извършва такъв превоз, би трябвало да притежава лиценз.

Санкциите са между 3 и 5 хил. лв. при първо нарушение и между 5 и 15 хил. лв. за второ. Освен това на превозното средство при нарушение трябва да бъде свален предният номер за шест месеца, при второ нарушение – до една година.

Нормативната уредба не се спазва, контролните органи получават минимално възнаграждение от 450 лв., заяви представителят на превозвачите. Санкциите са толкова високи, че всеки би опитал да се измъкне с подкуп, смята той.

В нашия сектор конкуренцията нарасна. Дори нискотарифни самолети имат полети на цени, по-ниски от автобусните билети, отчете Милушев.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още