IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валежи до 170 л на кв. метър са паднали в Северозападна България за седмица

Данни на БАН дават детайлна информация за валежите, изключително полезно за земеделците и властите

19:56 | 09.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Валежи до 170 л на кв. метър са паднали в Северозападна България за седмица

Валежи до 100 л на кв. метър само за едно денонощие са паднали във Видинско на 3 май 2016 г., показват данни на НИМХ към БАН. В следващите няколко дни са паднали още по 35 литра на квадратен метър, а на 2 май - други 20 до 40 литра. Така общата сума за около седмица е 170 литра на квадратен метър, което е около ¼ от годишните средно около 650 литра на квадратен метър.

Всеки ден в 12 ч. НИМХ към БАН публикува колко е валяло в последните 24 часа от 7 ч. от предходния до 7 ч. на текущия ден.  Например на 9 май в 12 ч. бяха обявени данните за валежите от 7 ч. на 8 май до 7 ч. на 9 май.

Информацията се публикува безплатно в интернет и е изключително полезна както за местните власти, така и за земеделски производители, имащи земя в различни землища. Данните дават възможност за ранно реагиране чрез източване на язовири или предприемане на напояване от земеделците.

Информацията за валежите е публикувана върху картата на България с очертанията на областите, които дават възможност за ориентиращите се добре по карта да узнаят валежните количества на всяко място в страната.

Ето и данните публикувани от НИМХ към БАН в последните дни.




























 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още