Япония произвежда два пъти повече българско кисело мляко от България, стана ясно от прессъобщение на Министерството на икономиката по повод на посещението на ресорния министър Божидар Лукарски в Япония.
В рамките на посещението си Лукарски е посетил завода „Мория“ на японската компания „Мейджи“ (Meiji), която произвежда българско кисело мляко по лиценз на държавната „Ел Би Булгарикум“. Общо 29-те завода на компанията произвеждат по 700 тона българско кисело мляко на ден, което е два пъти повече от цялото дневно производство на България.
Компанията държи 49% от пазара на кисело мляко и продукти от него в Япония. Към момента „Мейджи“ предлага 30 вида продукти, носещи името на България. Само от началото на годината компанията е пуснала два нови продукта, залагайки на новаторски комбинации от вкусове като кориандър и български мед.
Българската марка заема централно място в стратегията на компанията, са заявили от ръководството на „Мейджи“. За тази година компанията е решила да засили и рекламата на българско кисело мляко. В същото време бизнесът на компанията с кисело мляко отбелязва 10% ръст през миналата година спрямо 2014 г.
„Японският пазар е пазарът на третата икономика в света с над 120 милиона потребители. Това създава редица възможности за българските фирми, които могат да предложат висококачествени и традиционни продукти на взискателните японски клиенти.“ Това е посочил Божидар Лукарски на японско-български бизнес форум в Токио в рамките на посещението на официална българска делегация, която включва и 16 български компании.
Събитието се организира от Японската агенция за малки и средни предприятия (ЯАМСП), Японската организация за външна търговия (ДЖЕТРО/JETRO) и Японо-български икономически комитет (ЯБИК).
Като перспективни Лукарски е очертал здравословните и природно чистите продукти и българските храни, козметичните продукти от етерични масла и най-вече от розово масло, както и продукти и услуги с по-висока добавена стойност като тези на ИКТ индустрията, един от най-бързоразвиващите се сектори в България.
На форума са били представени и предоставяните от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД възможности за привличане на японски инвестиции у нас, както и успешните практики на големи японски инвеститори в България.
През последните години българският износ за Япония регистрира ръст. През 2015 г. износът ни за страната достига 44,8 млн. щатски долара, отчитайки увеличение от 17,3% спрямо 2014 г. Стокообменът за същата година е на стойност 138,4 млн. долара, от които 93,6 млн. долара е вносът от Япония.


Бръшлянът масово убива дървета във варненските паркове
Мъск зове: Европейският съюз да бъде премахнат!
Благомир Коцев даде първо интервю след ареста (ВИДЕО)
Евакуираха с вертолет трима от бедстващите моряци край Ахтопол
Кубратската „Коледна топлина“ организира детско парти в клиника във Варна
Бъдещето на AI звучи като ехо от миналото на железниците в Дивия Запад
Три години и 1 млн. долара приходи по-късно българската Team-GPT вече е Juma
Джей Ло се завръща в бившия СССР, след като Путин прогони звездите от Москва
Не можем да очакваме автоматични позитивни ефекти от еврозоната без усилия
Настоящият модел на поддържане на дефицити и дългове е към своя край
Ландо Норис е новият шампион във Формула 1
Кризата във VW зачеркна два основни модела
Десетте ветерана на европейските пазари
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Знаци, че той не ви харесва
Според първите екзитполове Чиприан Чуку ще е кмет на Букурещ
4 типа мъже, на които не може да вярвате


преди 9 години "умен", че нали ако елби-то не беше автентично нямаше да можеш да го ползваш за закваска ... добре че не те чета отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Мави, отраснал съм на село, баба ми, че и майка ми правеха невероятно вкусно и истинско кисело мляко, както и сирене и куп още домашни неща. За жалост сега нямам възможност да ям такава естествена и домашно приготвена храна. А и квасенето на мляко наистина е лесно, но ти трябва нещо много важно - истинско прясно мляко, което трудно се намира. От това, което се продава, продуктите на ЕлБи са доста качествени и истински. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години междудургото точно заради японците тази компания ЕЛ БИ булгарикум още не е разграбена и съсипана от нашите олигарси, въпреки мнобройните опити и даже би може би е най-успешната държавана компания която имаме отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години то се изнася бе онуфри ... да не мислиш че разрешение от теб чакаме :):)обаче усещам че не ти е ясна технологията ич ... изнасяме само бактериятапо обясними причини ...кофички както си мислиш ти не се изнасят :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Поздравления за японците и за рекламата, която ни правят.Лошото е, че стокооборотът ни е мизерен направо с оглед отличните ни културни и дипломатически връзки.Иначе, киселото мляко, а и другите млечни продукти на Ел Би Булгарикум в България също са доста автентични и вкусни.За Япония не можем да изнасяме кисело мляко, но за Европа би трябвало да можем. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Ние българите сме големи шматки.Кефим се ,че някой друг ни е взел продуктаи върти бизнес в половината свят,а ние *** дори в Европа не го изнасяме. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Ял съм японско кисело млеко. На кофичката всъщност пише "българско". Честно, такъв вкус никога не бях опитвал....предполагам, че това е автентичното кисело мляко, което се е правило в родината...каквото за съжаление в България вече няма...впрочем, кофичката от 400 гр струваше 12 / дванадесет / лева в японския супермаркет в Сингапур...Скъпо, но си струваше... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години След години не бих се учудил ако Япония започне да внася кисело мляков България.След като внасяме домати,краставици,месо,картофи що да не внасяме и кисело мляко? отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години нема се учудим ако Япония са първи и в шиене народни носии и знаят повече хора от наще да го *** ..... отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Сигурно го правят и от прясно мляко... :D отговор Сигнализирай за неуместен коментар