IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в България – морално остарял и без стратегия за развитие

Лошият имидж, презастрояването и липсата на стратегия пречат на развитието на туризма в страната, заяви депутатът Слави Бинев

13:57 | 27.05.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Туризмът в България е морално остарял, страната има имидж на "пошла дестинация" и липсва стратегия за развитие и привличане на по-платежоспособни туристи. Това коментира депутатът Слави Бинев пред своите колеги по време на парламентарния контрол.

Той допълни в свой въпрос към министъра на туризма Николина Ангелкова, че сред проблемите в сектора са също и свръхзастряването, липсата на квалифициран персонал и високият дял на сивата икономика в сектора.

Депутатът поиска разработването на стратегия, чрез която България да реши какъв вид туризъм ще развива.

Ангелкова призна, че всички тези проблеми в сектора се трупат повече от 30 години и не е възможно за периода от година и половина от съществуването на Министерството на туризма като самостоятелна институция те да бъдат решени. Тя беше категорична, че усилията на оглавяваното от нея ведомство са насочени към превръщането на България в устойчива туристическа дестинация.

Усилията на властите в сектора връщат доверието на традиционните пазари, където има значителни увеличения на ранните записвания, посочи още Ангелкова. Тя припомни, че е представила България пред Руската Дума, а председателят на руската Федерална агенция по туризма Олег Сафонов е определил страната ни като „подходяща дестинация“ за руските туристи.

Данните за ранните записвания показват 20-30% ръст на руските туристи, нови туристически агенции са заявили желание да работят с България, поясни Ангелкова. Значително повишение има и за другите традиционни пазари - Германия, Полша и Чехия. 

Министърът на туризма посочи още от парламентарната трибуна, че се готви актуализация на стратегията за развитие на туризма до 2030 година, която ще бъде представена до края на годината.

Намаляването на руските туристи през миналия летен сезон е в основата на намаляването на броя на нощувките, отчетено от Евростат и НСИ, посочи още Ангелкова. Статистиката показва, че броят на реализираните нощувки намаляват с над 1% до малко над 21 млн. Според министъра това се дължи основно на по-малкия брой чужди туристи в страната. В същото време обаче България е сред водещите държави в Европа по ръст на вътрешните туристи през миналото лято – с 5,6 на сто до почти 8 млн. нощувки.

На фона на очаквания ръст на туристите през това лято Ангелкова е провела редица срещи с хотелиери и други представители на бранша, за да бъде гарантирано качеството на туристическия продукт, стана ясно още от парламентарния контрол. 

Сред останалите мерки, които е предприело правителството, е изграждането на екологична инфраструктура в черноморски курорти, допълни още Ангелкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
"Министърът на туризма посочи още от парламентарната трибуна, че се готви актуализация на стратегията за развитие на туризма до 2030 година..."А какво от стратегията изпълнихте досега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още