IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт осъди България заради АЕЦ Белене*

НЕК ще заплати 550 млн. евро на руската компания, гласи решението на арбитража. Според руски медии сумата е 620 млн. евро

11:52 | 16.06.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Арбитражният съд отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, припомни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че НЕК ще трябва да изплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, съобщи БТВ.

В замяна НЕК получава оборудване, заяви Теменужка Петкова.

На въпрос дали България ще може да използва за нещо това оборудване, министърът каза, че това тепърва ще се изяснява след среща с руската компания и подробен анализ  на решението на арбитражния съд.

Докато Борисов смята, че България ще получи реактор срещу сумата, министърът отказа да каже за какво ще бъдат заплатени средствата. Решението е пристигнало късно снощи на пощата на НЕК и тепърва предстои да бъде връчено официално.

"Арбитражът беше сложен от правна и техническа гледна точка - стотици страници. Те тепърва ще бъдат анализирани", каза Петкова.

"Тъй като спорът е между две търговски дружества, решението съдържа конфиденциална информация и няма как да бъде изцяло публикувано", обясни тя.

Арбитражът е уважил иска само за реално произведено оборудване. Останалите претенции за ексалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, както и други разходи, са изцяло отхвърлени, заяви министърът.

"Знаете, че има произведен един реактор в неговата цялост и друга част - вторият реактор не е довършен напълно. След като НЕК анализира в детайли решението, то тогава трябва да се направи проверка на място, за да се види на какъв етап е това оборудване и какво на практика НЕК трябва да придобие. След като изясним всички варианти, ще търсим решения, изгодни и за двете компании", каза Петкова.

На въпрос има ли заложен срок за плащането на сумата Петкова обясни, че след официалното връчване на съдебното решение на НЕК започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и "Атомстройекспорт" ще имат време да се запознаят с решението и да преценят какви следващи стъпки да предприемат.

„Дали НЕК има ресурс да плати, това ще стане известно след анализа на стотици страници от арбитражното дело“, допълни министърът.

В същото време руските медии съобщават, че "Атомстройекспорт" всъщност ще получи от България 620 млн. евро.

Преди месец и половина Петкова отрече тиражирани в медиите информации, че арбитражът вече е взел решение НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро. "Официална информация не е постъпвала нито в НЕК, нито в министерството", коментира тогава министърът.  По думите ѝ обаче тиражираната сума от 600 млн. евро "е нереална".

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.

Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че руската компания по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем.

По-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. Двете арбитражни дела бяха обединени и по последни данни руските претенции са за около 1.2 млрд. евро.

Обновено в 12,30 часа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Още преди 2 години!!!!!!! ???"След като Русия анексира Крим и НАТО прекъсна диалога с руската федерация, на първата страница на документа е написано, че руските амбиции за влияние създават сериозна заплаха за България и НАТО като цяло, както и че Русия води информационна война у нас чрез политически, икономически субекти и медии.Военният министър Велизар Шаламанов обясни, че проектодокументът предстои да бъде обсъден от правителството. Русия е източникът на тези негативни промени в средата за сигурност с анексирането на Крим, с пряката подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, и това е признат факт, коментира министърът, цитиран от bTV."http://***.blitz.bg/news/article/287046
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Прегледайте повече материали по въпроса.Атомстройекспорт осъди България НО изявленията на нейни официални лица от снощи са, че имат голямо желание да строят АЕЦ в България (независимо коя и къде) и така да довършат всичките си ангажименти, които бяха планирали за АЕЦ Белене.Руснаците много искат най-накрая да построят нещо извън Русия защото търговската война и ембаргото срещу тях май не им харесват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Между другото - търся си добър електро инжинер. Ако се интересуваш, пиши на лично :)"Тебе не съм ли те съветвал да си търсиш аргати по прости от тебе...за да не те окрадат. Та в случая не ставаш , по *** си от мене , а и не съм електро инженер , чети профила , че само създаваш фалшива радост на абдалите кухао , стовенчо , копърчето и там другия по.ми.яр збар ли беше *** ли го...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Ако бях идио.т, със сигурност нямаше да ми пука че "миньорите" от Марица изток тръгват за нощна смяна с пожеланието - "Хайде да ходим да се наспим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 7 години
Идио.т !Все едно да кажеш, защото в ци%aнската махала средната заплата е 0 лв., следва лекарите, които лекуват мaнга^ите,да получават 100 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
http://ivo.bg/2016/06/14/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 16 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
А нима някой очакваше друго. Общо взето пак леко сме се измъкнали само с половината сума от икка, другата половина ще ни е напишат в бъдещите сметки. Да не говорим за абсолютната загуба на авторитет на България като търговски партньор. Едва ли ще е далеч от истината , че тези които накараха нашите управници да постъпят по този начин, ги е гнус от безродстството и алчност на собствените им марионетки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 3
redcretin
преди 7 години
Аха. Пак конфиденциалност. За половин млрд народна пара, попилени за нищо. Пак няма оставки. Нито съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
мише нема се плашиш от негативните коментари, това както знаеш са моите много профили, хахахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Станал си сиромахомил! Да не би да е леко лицемерно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още