IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атомстройекспорт осъди България заради АЕЦ Белене*

НЕК ще заплати 550 млн. евро на руската компания, гласи решението на арбитража. Според руски медии сумата е 620 млн. евро

11:52 | 16.06.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Арбитражният съд отсъди Националната електрическа компания (НЕК) да заплати половината сума от иска на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене".

Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, припомни на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов съобщи, че НЕК ще трябва да изплати на "Атомстройекспорт" 550 млн. евро, съобщи БТВ.

В замяна НЕК получава оборудване, заяви Теменужка Петкова.

На въпрос дали България ще може да използва за нещо това оборудване, министърът каза, че това тепърва ще се изяснява след среща с руската компания и подробен анализ  на решението на арбитражния съд.

Докато Борисов смята, че България ще получи реактор срещу сумата, министърът отказа да каже за какво ще бъдат заплатени средствата. Решението е пристигнало късно снощи на пощата на НЕК и тепърва предстои да бъде връчено официално.

"Арбитражът беше сложен от правна и техническа гледна точка - стотици страници. Те тепърва ще бъдат анализирани", каза Петкова.

"Тъй като спорът е между две търговски дружества, решението съдържа конфиденциална информация и няма как да бъде изцяло публикувано", обясни тя.

Арбитражът е уважил иска само за реално произведено оборудване. Останалите претенции за ексалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, както и други разходи, са изцяло отхвърлени, заяви министърът.

"Знаете, че има произведен един реактор в неговата цялост и друга част - вторият реактор не е довършен напълно. След като НЕК анализира в детайли решението, то тогава трябва да се направи проверка на място, за да се види на какъв етап е това оборудване и какво на практика НЕК трябва да придобие. След като изясним всички варианти, ще търсим решения, изгодни и за двете компании", каза Петкова.

На въпрос има ли заложен срок за плащането на сумата Петкова обясни, че след официалното връчване на съдебното решение на НЕК започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и "Атомстройекспорт" ще имат време да се запознаят с решението и да преценят какви следващи стъпки да предприемат.

„Дали НЕК има ресурс да плати, това ще стане известно след анализа на стотици страници от арбитражното дело“, допълни министърът.

В същото време руските медии съобщават, че "Атомстройекспорт" всъщност ще получи от България 620 млн. евро.

Преди месец и половина Петкова отрече тиражирани в медиите информации, че арбитражът вече е взел решение НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро. "Официална информация не е постъпвала нито в НЕК, нито в министерството", коментира тогава министърът.  По думите ѝ обаче тиражираната сума от 600 млн. евро "е нереална".

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.

Арбитражното дело обаче започна далеч по-рано. През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе в Париж иск за 54 млн. евро срещу НЕК заради неплатени суми по поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". Дни по-късно НЕК внесе контраиск за 63 млн. евро в Женева за това, че руската компания по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем.

По-късно руснаците внесоха допълнителен иск и вдигнаха претенциите си до 1 млрд. евро. Двете арбитражни дела бяха обединени и по последни данни руските претенции са за около 1.2 млрд. евро.

Обновено в 12,30 часа!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 14 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Тебе *** никой не те заплашва...ти си си сам за себе си най голямата заплаха , щот скоро трябва да си метнеш въженцето на абажура !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 8
Атанасио
преди 7 години
събирам фактите как се ограби и граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939ПОСЛЕДНОТО ОТ ДНЕС ''За последните 10год. са дадени 2 млрд. лв. за електронно управление и няма нищо направено'' - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nova-dyrjavna-struktura-shte-otgovaria-za-elektronnoto-upravlenie-219032/ Затова съм в чужбина от 2002г. щото още 2000год. им пишех да спрат кражбите и т.н. и видях ,че няма оправия Лекуването на едно заболяване трябва да започне с точна диагноза и Патриарха на България е каза точно в едно изречение ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761809757430584
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 20
DutyFree
преди 7 години
е КОЙ РЕШИ, ЧЕ РУСКИ, ПУТИН ЛИ? ПОЛКОВНИКА НА КГБ???? СМЯХ, СЕЛИО НЕ ПИШИ ПОВЕЧЕ ЧЕ СИ МНОГО ГЛУПАВ, РУСИЯ НЯМА ИЗЛАЗ НА ЧЕРНО МОРЕ, НО СЕГА ЗАРАДИ ТАКИВА М.АЛ.ОУМНИЦИ КАТО ТЕБ ИМА И СЕГА И ОТ ТАМ ЩЕ НИ ЗАПЛАШВА НАТО СА 40 СТРАНИ НЕКАДЪРНО И Г.ЛУПАВО СЕЛЯНЧЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 21 rate down comment 12
Ironhorse
преди 7 години
Арбитража е отсъдил да се плати САМО поръчаното оборудване от НЕК за 550 млн. евро. Т.е. срещу плащане получаваме оборудване !Претенциите на руснаците по отношение на ескалация на цената, пропуснати ползи, претенции за разходи за демобилизация, са изцяло отхвърлени от арбитража.Има обаче още едно дело на НЕК срещу руснаците, по него все още няма решение. То е за около 1 милиард евро.Според мен едва след произнасяне по второто дело ще има развитие по казуса:1. Прихващане на двете страни (ако е в наша полза) и никой на никого нищо не плаща.2. Руснаците пласират реактора, като тогава не се дължат пари.3. Реактора идва в България и се монтира, като седми блок на АЕЦ Козлодуй, но от друга фирма.Цялата разправия е заради предателската тройна коалиция (Станишев/Симо-горския/Доган) и Гуце с неговия троен член, който ни беше приготвил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Крим си е руски , откачен *** , да не е дошъл Путин у Варна или Бургас , та си се разлигавил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 21
DutyFree
преди 7 години
ХАХАХА ***,МИЦАТА ТИ ЧЕРВЕН НЕКАДЪРНИК.. КАКВИ НЕЩА ПИШЕШ, ЦЯЛО НАТО ИСКА ТОВА, НЕ АЗ ПРЕЗИДЕНТА НИ .. БОЙКО Е ***, НЕ ИСКАЛ БИЛ КОРАБИ В ЧЕРВНО МОРЕ.. .А НИЕ ИСКАМЕ ЛИ ПУТИН ДА ОКУПИРА КРИМ ?????? Е.*** И НЕКАДЪРНИТЕ СТЕ ТУКА ЧЕСТНО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
https://***.facebook.com/TribunaStambolov/photos/a.1627952590802174.1073741828.1627581927505907/1682588582005241/?type=3&theater
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 22 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
".ЦЕЛИЯТ РЕГИОН ИСКА ЗАЩИТА ОТ РУСИЯ, ЩОТО ИЗЛЕЗЕ НА КРИМ."Само ти лудньо и йебания ти президент сте зинали да правите война срещу Русия , да ви *** мамата откачена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
и да лаеш и да не лаеш и да скочиш дори от балкона тея 500/600 стин млн. "борчове ше си ги платиме кат Попове" дет имаше една велика фраза на Баце ..... Дали Пернишки, Станишев, Царот, Ореха, Бесепарите, Костовистите, Депесарите или Герберастите ние пак ше платиме нема ядове ..... кво ти пука ше треа пишеш повечко коментари щот нема ти стигат париците и те тва е ..... ония немаа върнат парите ше треа да сме ние .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 20
DutyFree
преди 7 години
Столтенберг: Русия опитва да създаде с военни средства зона на влияниеХАХАХАХХ БОЙКО, АКО НЕ СИ С НАТО И ЕС, С КОГО СИ С *** !!!!!???http://***.bg/view_article.php?article_id=1583823
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още