IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студентите ще могат да получават само по една стипендия от догодина

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева

13:30 | 18.06.16 г. 7
Студентите ще могат да получават само по една стипендия от догодина

Студентите ще могат да получават само една стипендия от догодина. Това предвиждат предложения за промени постановлението, което регламентира студентските стипендии в България, публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации.

Срокът за предоставяне на становища по текстовете е 30 юни. Предвижда се промените да влязат в сила от летния семестър на учебната 2016-2017 г.

Студентите ще могат да кандидатстват за няколко вида стипендии, които предоставят висшите училища. Накрая обаче обучаващите се ще трябва изрично да заявят коя от тях искат да получават.

С промените се въвеждат стипендии, определени по само един задължителен показател – среден семестриален успех. Висшите училища се задължават да определят част от средствата за стипендии само по успех, а не по други критерии. Решението обаче ще е на университетите, съвместно със студентските съвети, предвиждат промените.

Месечният размер на стипендиите се увеличава до 70-150 лева, става ясно още от текстовете. Университетите ще са длъжни да ги изплащат до 5-то число всеки месец, а не накуп за три месеца, както се изплащаха досега.

С промените се увеличава и размерът на наградите и помощите, които ректорът може да отпуска на студенти и докторанти, от 200 на 300 лева.

Средствата от държавния бюджет за изплащане на стипендии на студентите български граждани за последното тримесечие на 2016 г. и за 2017 г. ще бъдат увеличени с до 20%, посочват още вносителите на промените.

При възможност за осигуряване на допълнителни средства от държавния бюджет средствата за изплащане на стипендии за студенти български граждани ще бъдат допълнително увеличени с минимум по 10 % спрямо предходната година за 2018 и 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 37 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
хмм, тия шефчетата дето ще останат гладни ако закрием вузовете... Знаеш ли, че редовно генерират политически партии и партийки, щото интелектуалци били, бришли. ГЕРБ, СДС, БКП и сие набират млад пролетариат от вузовете. Няма да плача за уволнените гадове. Бакалавър счетоводство в унсс ти включва неща като маркетинг, екология, социология,"информатика", стопанска история,икономика на труда, стопанска логистика. Имаш над 2 години пълнеж в тая боза. Как да си пратиш детето в такова заведение?Изобщо ако крайната цел е да се осигури заетост на някакви там "преподаватели", по добре да ги накараме да копаят дупки и да ги запълват, поне няма да пълнят главите на младите *** с простотииТуй, дето са го преподавали през 681 още го дъвчат днес, гаранция. Тия кратуни няма да мръднат вовеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Ми България пълна с университети бе Иване...на глава от населението не зная по колко се падат ама сигур сме бая напред . Та тез даскаля гладни ли да одат бе джанъм ...нищо че туй дето ми го преподаваха през 80 а , върви и днес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Не 10 годинки, направо до живот ако вземеш стипендия 70-150 лв, егати вица... Държавата налива залудо по 2/3 от студентските такси, знаейки, че 90% от студентите не трябва да учат тия неща, защото1. не искат2. не могат3. не са нужнии въпреки това продължават политиката на вишо за секи майна.Един бакалавър икономика и бизнес унсс излиза на държавата 3680 лв без да броим отстъпки за градски транспорт (1440лв) и такива *** излизат всяка година над 1000, напълно ненужни.Отделно пъпешът не отчита, че българските деца в чужбина са един от най-големите чуждестранни инвеститори изпращайки над 1 млрд лв годишно в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Няма лошо , само че ти ако си студент , я ми обясни как ше подпишеш за някакви 70 до 150 лв месечно , че после ше се вържеш поне за 5 или повече години в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Не знам колко са сериозно, но са пари - редно е някакъв ангажимент да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Мдаа...150 лв са вече сериозни пари...тъй че договорче , 10 годинки в България !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Трябва стипендиите да се обвързват с оставане в страната. Иначе малко излиза, че финансираме западняците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още