IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: При Brexit България ще се върне към 90-те години

Страната ни ще остане изолирана търговски и икономически и ще се нуждае от визи, за да пътува в Западна Европа, прогнозира икономистът

10:37 | 06.07.16 г. 23
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС), големите страни ще договорят помежду си безвизов режим, но България ще остане изолирана. Това каза старши икономистът в институт "Отворено общество" Георги Ангелов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Фундаменталният риск за България е Великобритания наистина да напусне ЕС и да договори добри условия за достъп до общия пазар. Тогава още 5-6 страни да излязат и ЕС да се разпадне. Ние ще останем отвън. Големите страни ще договорят помежду си безвизов режим, но ние ще се върнем към 90-те години, когато имахме визи за всички западни страни и бяхме изолирани и търговски, и икономически“, прогнозира икономистът.

Според него кризата с Brexit, а преди това и с Гърция, показва, че Европа винаги избира по-лесния вариант – вместо структурни реформи, тя избира печатницата и разхлабването на монетарната политика.

„Решението на Английската централна банка от 5 юли 2016 г. е първото от многото предстоящи решения за разхлабване на паричната политика, едно от които ще бъде и намаляване на лихвения процент“, заяви Ангелов, като допълни, че това може да бъде последвано и от действия на ЕЦБ.

„Струва ми се, че ЕЦБ и в момента започва да действа превантивно, тъй като купува повече ценни книжа от седмичния лимит, който беше обявила. Тоест тя действа по-агресивно още преди да е обявила нови мерки. Върху банковата система има негативни ефекти. За съжаление, когато не се правят структурни реформи, обикновено тогава се отива към по-лесния вариант – разхлабване на паричната политика. При всеки проблем в Европа се стига до разхлабване на монетарната политика. И заради Гърция, сега и заради Brexit, вероятно и след друга криза, пак ще стигнем до това. Вместо да вървим към структурни реформи за растеж, избираме по-лесното, от което в дългосрочен план няма смисъл“, обясни той. 

„Ние преживяхме много геополитически кризи - между Русия и Турция, сирийска криза, бежанците, гръцка криза, руско ембарго, тоест на всеки няколко месеца има нова криза. През последните години това не влияе много. Влияе това дали има структурни промени, тъй като се вижда, че икономиките, които са по-добре реформирани, се справят по-добре", допълни още икономистът. 

Ангелов посочи още, че фактът, че кризата в Гърция продължава от 6 г. и е далеч от разрешаване, показва, че има проблем.

"Ако ЕС не може да се справи с тази миниатюрна икономика като Гърция, то как ще се справи с напускането на Великобритания, която е втората най-голяма икономика в Европа“, отбеляза експертът.

„Италия също е една от най-големите икономики, тоест при нея не може да се действа така, както в Кипър. Най-лесно се налагат реформите в малки и периферни страни, а в Италия такива правила не важат, още повече, че италианец е начело на ЕЦБ. Виждаме, че всъщност страните извън еврозоната изпълняват всички изисквания и за дефицит, и за дълг“, посочи Ангелов.

Според него, ако на германците им писне да плащат сметката, просто "ще си вземат шапката" и ще напуснат и тогава ЕС ще изчезне.

По негово мнение по-вероятно е Brexit да се случи, въпреки че има теоретичен шанс парламентът да отмени референдума. Според него обаче няма политически водач който да се бори за тази кауза.

Цялото интервю с Георги Ангелов гледайте тук:

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Според него, ако на германците им писне да плащат сметката, просто "ще си вземат шапката" и ще напуснат и тогава ЕС ще изчезне."===Нямат такова намерение и ще се борят до последно. Последните които биха напуснали ЕС са германците. Без принуда това няма как да се случи. Това с "писването" на държави е малко детинско. В междудържавните отношения емоции няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Високата" топка , дето демонстрира Люсиен явно те кефи...има какво да поработиш върху момчето ...доста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Тоя сороскси плазмодий още ли се появява по екраните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Тебе брат, не мое да те бие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
"Европеиския съюз ще продължава да се разширява -балканските страни Норвегия в по дълаг период Турция и Украина."От всичките клоуни ти си най смешния !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
И тоя е един експерт, еша си няма хахахаха!Само плаши гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 6
d333
преди 7 години
С парите от Сорoс вазелин да си купите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 6
d333
преди 7 години
С парите от Сорoс вазелин да си купите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 5
panther
преди 7 години
Какъв икономист (че и топ) е тоя грантовик от отровено общество, анализите му са най-много посредствени :) в случая е "надминал" себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
И още нещо г-на Ангелов, не е ли било много по-трудно, да се договори отпадането на съществуващия визов режим с всички членове на ЕС, отколкото би било да се договори запазване на съществуващия безвизов режим, при разпадане на ЕС?Отговорът е очевиден също, и той е,НЕ, не е било по-трудно за България на Костов да се присъедини към европейското семейство, но ще бъде непосилно за България на Борисов да се задържи там, ако ЕС започне да се разпада. Та е такива са проблемите на Българя, Ангелов, а не Брексит, ама или не ги виждате или не искате да хапете ръката, която ви храни, ако да съсипва България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още