IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има облекчения за работодателите, използващи еднодневни трудови договори

От тези договори се възползват основно големите земеделски стопанства, сочи справка на социалното министерство

13:20 | 05.08.16 г.
Ще има облекчения за работодателите, използващи еднодневни трудови договори

Облекчения за работодателите, използващи еднодневни трудови договори, готви Министерството на труда и социалната политика, става ясно от писмен отговор на социалния министър Зорница Русинова до депутата от БСП Лява България Светла Бъчварова.

Предвижда се надграждане на програмния продукт в Инспекцията по труда, чрез който се администрира документацията за тези договори. Така ще отпадне необходимостта от физически достъп на работодателите до офисите на Инспекцията. По този начин ще бъдат намалени и грешките при сключване, регистрация и отчитането на еднодневните договори.

Интересът към тези договори е много голям, отчита още социалният министър.

От началото на годината до края на юли са били предоставени над 127,5 хил. образци на еднодневни договори. От тях са се възползвали повече от 1,2 хил. земеделски стопани. Върнати като неизползвани са само 4 хил. договора.
Справката на социалното министерство показва, че най-много образци са предоставени от Инспекцията по труда в Стара Загора (над 31 хил.) и в Пловдив (18,2 хил.).

Еднодневните трудови договори се използват активно от земеделски стопани, обработващи големи земеделски площи. Най-голям брой са сключени от производители на череши, маслодайна роза и лозя.

Възможността за сключване на еднодневни договори беше предоставена с промяна на законодателството от края на юли 2015 година. Те дават възможност за наемане на неквалифицирана работна сила  в сектор „Растениевъдство“.

През миналата година са били предоставени почти 81 хил. образци на еднодневни трудови договори, а върнати като неизползвани са били малко над 5 хил.

1000 земеделски производители са сключили днодневни договори през цялата 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още