IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Не може даването на отпечатък да е предпоставка за лечение

По закон в България се идентифицираме с лична карта, паспорт или шофьорска книжка, категоричен е бившият здравен министър

10:42 | 16.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Не може даването на биометрични данни да бъде предпоставка за предоставяне на лечение. В това е категоричен бившият здравен министър Стефан Константинов.  Идеята на здравното министерство е пациентите без пръстов идентификатор да не бъдат допускани за лечение в болница.

Пред bTV Константинов поясни, че системата за пръстовия идентификатор при прием в болницата няма да доведе до намаляване  на източването на средства от Здравната каса чрез фиктивно лечение. Пръстовият отпечатък не доказва, че човекът, който е постъпил в болница действително е имал нужда от това лечение, допълни още той. За него внезапни проверки на НЗОК ще имат по-добър ефект.

Система с пристова идентификация при влизане в болница е била внедрена в Турция, но след решение на съда, че тя е противоконституционна, тази практика е прекратена, обясни още бившият здравен министър. За него по-добрият пример е Естония. В личните карти на естонците има специален чип и така те служат едновременно и за лична карта, включително и за европейска здравна карта.

По закон в България хората се идентифицират с личните си документи – лична карта, задграничен паспорт, а в някои случаи и с шофьорска книжка, каза още Константинов.

По отношение на опасенията за сигурността, от генерирания цифров код не може да се генерира отпечатък, гарантира отново зам. Здравният министър Ваньо Шарков, който също участва в дискусията.

Той беше категоричен, че само тази система няма да коства средства на самите пациенти, които няма да има нужда да си правят специални карти или чипове.

Шарков отхвърли и опасенията, че цифровите идентификатори, генерирани от пръстов отпечатък, са противоконституционни. Според него подобна система функционира в Париж – пациентите потвърждават с отпечатък, че са получили лечение и лекарства от здравната си каса. „Има много места в Европа, където се работи по този начин“, каза зам.-министърът.

Той уточни още, че системата за цифровия идентификатор има доста изключения, които са „надлежно описани“. В същото време обаче се оказа, че директори на болници, в които системата работи пилотно, не са запознати с тях и посочиха като проблем при предоставяне на лечение на такива пациенти. Шарков коментира, че е отговорност на Здравната каса да запознае ръководителите на болничните заведения как функционира системата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още