IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните около 5 млн. чужди туристи ще посетят България тази година

В Министерството на туризма отчитат и ръст на вътрешния туризъм от 11% за първите седем месеца на годината

13:29 | 17.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Рекорден брой чужди туристи очакват в Министерството на туризма през тази година – между 4,8 млн. и 5 млн. души. Това става ясно от коментар на ресорния министър Николина Ангелкова по Дарик Радио.

По данните на ведомството за първите седем месеца на годината страната ни са посетили 4,5 млн. чужденци, което е ръст от 17 на сто. Реализираните нощувки от български и чужди туристи са 14 млн., което е ръст от над 18 на сто, а приходите от нощувки са 665 млн. лева.

Ръстът на вътрешният туризъм е в рамките на около 11%.

Тези данни показват, че 2016 година ще бъде най-успешната за българския туризъм, коментира още Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

В бранша отчитат завръщането на туристите от Франция, Полша, Чехия и Унгария, като се запазва интересът от традиционните пазари – Румъния, Германия, Великобритания и Израел. Добри са резултатите и от руския пазар, каза още министърът.

През предстоящите почивни дни около 22 септември към 500 хил. българи ще пътуват – основно към черноморските курорти.

„Туристопотокът между България и Гърция е сравним, като за първите седем месеца около 630 хил. българи са били в южната ни съседка, докато 600 хил. гърци са дошли в страната ни“, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за предимствата на южната ни съседка.

Тя коментира още, че се наблюдава устойчиво нарастване на пътуванията и в двете посоки.

„За първите два летни месеца – юни и юли, повече гръцки туристи са дошли в България, отколкото българи са пътували за Гърция. Това са данните на официалната статистика и показват, че ние също сме атрактивна дестинация за нашите съседи“, коментира министър Ангелкова. В абсолютни стойности над 286 хил. гърци са дошли в България през юни и юли, докато около 216 хил. българи са били в Гърция за същия период, като данните за гръцкия туристопоток са формирани на база реализирани нощувки.

„За нас е много важно, че се запазва интересът на българите да пътуват в страната си. Статистиката показва ръст на вътрешния туризъм от около 11% за първите 7 месеца на годината“, каза министърът на туризма. Тя допълни, че в активния период на отпуските, юни и юли, над 800 хил. българи са  отседнали в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в България (отново ръст от около 10%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Antikvar
преди 7 години
Изглежда че страната ни е успяла да привлече част от разочарованите от сегашното състояние на кримските курорти руснаци. Ако успеем да привлечем и отказалите се да почиват там украинци, то кримският спор може да се окаже златна мина за българският туризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Vladimir07
преди 7 години
Руснаците с толкова се хвалят само за Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още