IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силван Готие: Някой е взел „Монтюпе” под прицел

Производителят на автомобилни части категорично отрича да носи отговорност за замърсяване на въздуха и твърди, че спазва еконормите

14:39 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

„Някой е взел Монтюпе под прицел”, заявиха от ръководството на комmанията на пресконференция в Русе по повод глобата от 500 хил. лв., наложена за замърсяване на въздуха през септември. Производителят на автомобилни части категорично отрича да носи отговорност за евентуално замърсяване и твърди, че спазва еконормите. 

В средата на септември въздухът в дунавския град беше замърсен, а от регионалната екоинспекция локализираха френския завод за автомобилни части като единия от източниците на замърсяване. Няколко дни по-късно от „Монтюпе“ отхвърлиха обвиненията за замърсяване на въздуха, като в съобщение до медиите ги определиха като неоснователни и недоказани. 

„РИОСВ прекара общо 28 дни във фабриката и не откри превишени норми. До доказване на противното казваме, че не сме замърсителят, който търсят властите", каза Силван Готие, президент на група „Монтюпе”. По думите му ако проблемът не бъде решен, ще бъдат възпрепятствани ключови инвестиции. 

„Ако проблемът продължава, едва ли акционерите ще ни дадат пари, за да инвестираме”, каза той.

На пресконференцията стана ясно, че дружеството е платило на незамисими лаборатории да направят измервания в 20 зони в Русе в центъра на града, в периферията и в промишлените зони през различни сезони.

Според компанията в града са засичани емисии на фенол, който обаче не се отделя от тяхната фабрика. Затова според тях източникът на замърсяването е друг, защото веществото е измерено във всички 20 зони. Други вещества, които се отделят от фабриката на „Монтюпе”, според компанията не могат да замърсят града, защото заводът е на 9  км североизточно от центъра. Производствените предприятия в Русе са близо 60 и част от тях са по-близо до центъра и други градски зони, казаха от Монтюпе и показаха карта на града и заводите, разположени в него.

„Комините на заводите в Русе са 220, а на Монтюпе 20”, каза Стефан Делайе, президент на френско-българската търговска камара. Той смята, че за да има обективни данни, трябва да бъдат направени измервания на всички производства.

„Ако съдът се произнесе, че дружеството трябва да плати глобата, разбира се, ще си платим", каза Силван Готие. По думите му обаче фабриката би загубила много повече от другата санкция, която е спиране на производството, тъй като има договори с водещи европейски автомобилни производители.

На въпрос дали върху компанията е оказван политически натиск или финансов рекет, от ръководството отрекоха това да се е случвало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още