IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: На всяко управление има алтернатива

Не разбирам наказателния вот срещу ГЕРБ, явно съм сбъркал приоритетите, призна премиерът

18:12 | 09.11.16 г. 30
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На всяко управление има алтернатива, заяви в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов. Той пое отговорността за резултатите, ако ГЕРБ не спечели изборите за президент.

"За първи път и аз не се увлякох по популизма", каза Борисов и поясни, че не е избрал най-рейтинговия и най-харесвания кандидат за президент. Според него Цецка Цачева е най-подготвеният канидадат в партията, а и спрямо опонента ѝ Румен Радев.

"Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен", допълни премиерът.

Резултатът на кандидата, подкрепян от БСП, е резултат донякъде и заради наказателния вот, призна още той. В чужбина Радев е бил подкрепен от българите, които са били ядосани от намалението на изборните секции. Борисов обаче обясни, че ГЕРБ са приели искането на Патриотичния фронт, за да се запази стабилността на управлението.

Премиерът заяви, че не разбира защо има наказателен вот срещу управлението на ГЕРБ след старанието и изградените пречиствателни станции и пътища, намаляването на контрабандата, санирането и другите политики на партията. "Явно съм сбъркал приоритетите", каза той.

Борисов отбеляза още, че е предупредил и своите съпартийци да не водят негативна кампания в последните дни преди втория тур на президентските избори и да плашат хората с последици от завръщането на БСП във властта.

На заявките на БСП, че ще водят "прагматична политика с Русия", Борисов отговори, че ГЕРБ също води такава. За доказателство той посочи връщането на руските туристи в България, опрощаването на лихвите по АЕЦ "Белене" и увеличаването на стокооборота между България и Русия с 14%, въпреки режима на санкции, възприет от Брюксел и Москва.

Като грешка на правителството Борисов отчита и допускането на референдума заедно с президентските избори, поясни Борисов. Той обясни, че е получил съвети да не провежда допитването в изборите, когато избирателната активност по традиция е по-висока. Премиерът обаче не е искал да бъдат харчени пари за провеждането на два вота.

По отношение на референдума ГЕРБ ще работи за изпълнението заявленията от референдума, макар и едно от исканията да доведе до влизането на олигархията пряко във властта. Борисов визира намаляването на субсидията от 12 лева на 1 лев на глас. ГЕРБ ще работи и за намаляване на броя на депутатите до 120 души.

Каквото и да реши Централната избирателна комисия (ЦИК) относно това дали резултатите от референдума са задължителни, ГЕРБ ще работи за превръщането на исканията в закони. "Глас народен, глас Божи", посочи Бойко Борисов и поясни, че 3,5 млн. българи искат това. Премиерът обаче призова и Слави Трифонов също да понесе своята отговорност - "да слезе от сцената и да направи партия".

Борисов беше категоричен, че ще удържи на думата си и ако загуби и на балотажа, ще подаде оставка. Той е бил готов да го направи още на 6 ноември и определи загубата на първия тур, както и на Реформаторския блок, като "голяма".

Премиерът допълни, че едва ли има демократична държава, в която правителствата имат 50% одобрение и партията с най-голямо одобрение да управлява, Затова и ако Цецка Цачева загуби, ще означа, че ГЕРБ губи подкрепа и ще излезе от управлението, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
А иначе, той и вашият генерал - Буда - не може много добре да се изказва на български, и вие, и Бог знаете какво е завършил, знаете и с какво се е занимавал, и на коя партия на събранията е ходил с усърдие, но ти и останалите ориентирани о^вци си гласувате за него, нали другарко? Ковете здраво в бъдещето... *** подкови... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Еми мерси, другарко, че ме осветлихте! Аз не ходя на партийни събрания, та нема как да ги знам тея неща от вътрешната кухня, ама вие май ги посещавате... хихи...Те и повечето с правилната ориентация май са основно от тази политическа сила - и Юлка Йотова добре си кютка в Европарламента вече трети мандат, там надлежно гласува всички актове и санкции срещу Русия, и предишният й шеф - Станишев, и той кариера прави не в Москва, а в Брюксел и на върлия враг на Путин - Шулц, куфарчето носи...Ама вие нали сте с вградени компаси и никога не губите ориентация - винаги гледате накъдето ви посочи вожда... хахаха... Въшкари, дагоева... хихи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 12
Един Българин
преди 7 години
Другарко, за много неща сте права, но има една "дребна" подробност. Другарят генерал не е независим, а напротив. На партийното събрание Юлка Йотова каза пред всички ".... и ген. Радев, само да сте направили нещо против партията като станете президент....!!!". Тази заплаха на мен ми звучи, като действието да не се развива в 21ви век, а някъде 197х година. Е как да е независим този човек, като някакви "другарки" го държат за.... и го дърпат на севроизток. "Цецето" не че не я държат, но поне я дърпат в правилната посока. Който се е хванал със СИ не е прокопсал показва историята, а бъдещето ковем сами. Иначе проблемът не е че генералът е военен и съответно не може да се изказва, не владее особено добре български и бог знае как точно е завършил и той. Проблемът е в ориентацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
Я...***.Вчера регистрирано:)Ами да си прегледа мутрата програмата. Кой вкара в затвора? Някой виновник за КТБ? Някоя голяма мутра? Хайде-себе си надали ще осъди...ама Маргините? Братя Галеви по негово време се спасиха в чужбина. За *** въобще спря да се говори, даже се стигна до там да се цензурира самата абревиатура тук. Прагматичен е...когато става въпрос за усвояване на пари от свои фирми е супер прагматичен. За друго не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 4
kalendar
преди 7 години
Лъжеш, приятел. Харесваш си ГЕРБ и те това е. Защо...мога само да гадая.Радев няма да блокира политиката на сегашните управляващи, защото(ако за пореден път Борисов не излъже) те няма да са на власт, когато той стане президент. Иначе щеше да е добре да имаме президент, който да е поне малко еманципиран и да блокира една камара глупости-примери:образование, сигурност, здравеоазване. А на въпроса ти-коя е по-добрата алтернатива? Ами...ВСЯКА една. Толкова безочливи хора и тотални популисти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Мави, не беше плъх. Има телевизионни записи - магаре е, така се и хилеше горкото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 10
Иван Митев
преди 7 години
Грешката на г-н Бойко Борисов е дотолкова, доколкото допусна да е подведен и ГЕРБ да работи при условия на сгрешена парична система.В обстановка на тази неизвестна за обществеността държавна грешка ГЕРБ е със съдба на жертва и подсигурен провал.В България се развива процес на реално обществено отрицание на лошо въздействие от прилагана сгрешена парична система.Управляващата партия олицетворява допусканата държавна грешка и по време на изборът за президент на България се осъществи подсигуряван политически провал.За устойчив политически успех е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
А евтиното театро на Борисов, което си е направо цирк, с това скубане на остриганата си глава, минава само пред разни преживни антикомунистчета от айтисиктира... Щото изборите за президент не са партийни, а мажоритарни - избира се конкретен човек, който хората искат да ги представлява пред света. Вече веднъж избраха един плъх, посочен от Борисов и вече не кълват на неговата теза, че е толкова любим на електората, че може и кучето си Лазар да направи президент на България... Но разни волове, крави и обикновени о^вце като оня по-долу и за Лазар ше гласуват, щот не бил комунист... хихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
И никой от ГЕРБ не можа да обясни какво общо имат изборите за президент с правителството и изпълнителната власт?!!! Президентът е представителна, надпартийна фигура! Той нищо не управлява, той представлява протоколно държавата от името на нейните граждани - всички!!! Какво общо има мястото на некаква партийна организация с президентските избори, където се гласува за личност?!!! Или това са много сложни въпроси и за премиера, и за кликата му, а и за навъртащите се тука евроатлантици ... пхахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Ти не си бик! Ти си това, в което се превръща скопеното мъжко теле - т^ъп вол! А са те скопили с приказки за комунисти, онанисти и пр... От едната страна имаш български офицер, боен пилот, генерал от НАТО, със специализации в американски военни академии, безпартиен! От другата страна имаш една кифла, карикатура на жена, рабфаковска плевенска юристка, взела диплома чрез членството си в БКП, после специализирала в СДС, после се опитала да се задържи във въздуха чрез ССД на крадльото Софиянски, изгонена от общината в Плевен от Зеленогорски заради заиграване с ответна страна по дело на общината, а после кротко полегнала в скута на другия генерал - Буда - тоже член на БКП, преподавател в милиционерската школа, отказал да се деполитизира през 1990 г. Между тези избираш, но си толкова т^ъп, че нищо не избраш - отиваш накъдето те ръгнат с остена - като спящ вол... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още