IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото безвремие не бива да води до влошаване на фискалната дисциплина

Малко вероятен сценарий е влошаване на възходящата икономическа тенденция, твърдят анкетирани от Investor.bg икономисти и финансисти

14:20 | 14.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

За бюджета

Лъчезар Богданов очаква депутатите да протакат приемането на бюджета за следващата година. „Ако не го приемат до 1 януари 2017 г., ще влезем в режим, в който ще се харчи на  базата на съществуващия бюджет“, припомня той.

Водеща роля в предстоящите политически решения ще има финансовият министър Владислав Горанов, очаква от своя страна икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

„Смятам, че до изтегляне на Бюджет 2017 няма да се стигне, тъй като оставката на премиера Бойко Борисов вече е факт и не е коректно да се предприемат такива драстични ходове в такъв момент“, коментира пред Investor.bg Ганев.

Според Дацов обаче изтеглянето на Бюджет 2017 е добро решение, защото в случай на  нови политики е добре те да се правят от ново правителство.

По думите на Ганев внесеният в парламента законопроект е достатъчно консервативен, въпреки че в него има спорни политики. „Ако не бъде изтеглен, може да бъде приет, въпросът е да се намери баланс между служебния премиер и Народното събрание. Тук Фискалният съвет може да изиграе роля на модератор“, добавя икономистът.

„Бюджет 2017 г. е подготвен в една много дълга бюджетна процедура, която започна през март. Няма голяма разлика с бюджета от миналата година, има завишение  в прогнозите за приходите и на някои разходи, където виждаме къде са приоритетите - основно в отбрана, малко в образование и малко в здравеопазване. Веднага отварям скоба за здравеопазването, където всеки следващ бюджет е по-висок, а парите на  данъкоплатците отиват в една нереформирана система и допринасят да се мултиплицира проблема, за съжаление“, коментира пред Investor.bg и бившият социален министър Христина Христова.

Според нея може да има и втори вариант, според който политическите сили могат да решат да не приемат бюджета за 2017 г. в законовия срок до края на декември. За този случай също има процедура, описана в Закона за устройството на бюджета, според който държавата ще разполага всеки месец с по 1/12 от миналогодишния бюджет и така ще финансира публичните разходи на държавата, докато минат предсрочните избори и се формира парламентът – мнозинство и опозиция, или малцинство, подкрепяно от опозиция, в зависимост от ситуацията, които да приемат бюджета за 2017 г.

Ако до два месеца има служебно правителство, в края на годината бюджет 2016 г. ще завърши с поне 2 млрд. лв. превишение на приходите над разходите, добавя Дацов. „Ще бъдат изпълнени някои разходни политики, но това далеч няма да бъде толкова смело и едва ли ще наблюдаваме такова финансиране през ББР, както по програмата за енергийна ефективност“, коментира финансистът. 

„Политическите сили могат да поискат промени във финансовия закон, но поначало влязъл в законовия срок в Народното събрание, бюджетът винаги търпи промени през двете седмици след внасянето му“, припомни Христова.

„Съвсем реално е до 2-3 седмици да има служебен кабинет и служебен финансов министър да внесе отново законопроект за бюджета, в случай че сегашният бъде изтеглен. И тук пак опираме до баланс между новия кабинет и парламента, защото не можеш да приемаш каквото и да е и да не носиш отговорност след това“, добавя Петър Ганев.

Той припомня за друг момент, в който държавата ни е приемала бюджет в последния момент – през 2014 г. „Но тогава не се наблюдаваше такова добро икономическо развитие, каквото сега, а и в момента липсва срината банка“, коментира той.

„Икономиката се движи в положителна фаза, инфлацията е ниска и не следва да има предпоставки за увеличение на разходите. Промените в данъчните закони също могат да бъдат приети на малко по-късен етап“, добавя още един аспект и Дацов.

Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Да, администрацията подхваща сериозни неща, само когато има на кой да се плаща! Я вижте на какво прилича София точно защото сериозните неща се решават единствено за сметка! Фискалната дисциплина ще се възстанови когато НЯКОЙ върне 4 млрд., откраднати от КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още