IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото безвремие не бива да води до влошаване на фискалната дисциплина

Малко вероятен сценарий е влошаване на възходящата икономическа тенденция, твърдят анкетирани от Investor.bg икономисти и финансисти

14:20 | 14.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

И все пак доза предпазливост

Въпреки като цяло оптимистичните изказвания, икономистите предупреждават и за възможен негативен аспект.

Според Лъчезар Богданов от  IndustryWatch някои бизнеси ще бъдат засегнати от политическата криза. „Има бизнеси, които са пряко свързан с правителството – строителни фирми, които изпълняват поръчки на правителството, има такива, които правят експорт и предлагат услуги на чужди пазари“, конкретизира той.

„Усещането за несигурност в момента е водещо, но на практика дори да бъде изтеглен бюджетът за догодина, няма проблем да се изчака, докато бъде приет нов закон. Тези рокади на този етап не се отразяват драстично на бизнеса, но казвам това с изричното уточнение, че политическата криза не бива да продължава твърде дълго“, коментира и Колев.

Христова пък предупреждава за възможно разстройване на работата на администрацията в ситуации на политическа криза, на нестабилност и неизвестност.

„Бизнесът винаги реагира чувствително на ситуации, които могат да доведат до нестабилност в страната и разстройване на публичната администрация. Предполагам, че и сега ще бъде така – бизнесът ще следи с притеснение случващото се, защото може да има забавяне и финансиране на договори, забавяне на междинни отчети по проекти“, добавя тя и алармира за възможни забавяния в разрешителните и регистрационните режими на държавата към бизнеса.

„По-лошото е, ако това политическо безвремие доведе до влошаване на фискалната дисциплина, защото ако отвън се видят някакви макроиндикации – влошен дефицит, влошена данъчна събираемост, това са сигнали за това доколко страната е способна в рамките на вътрешния си политически ресурс да взема благоразумни решения“, смята Лъчезар Богданов.

В най-лошия случай пък според Ганев създалата се ситуация би могла да пречупи една възходяща икономическа тенденция и да позволи политическата криза да доведе до „издънване“ на бюджета. Той обаче добавя, че това е твърде негативен и малко вероятен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Да, администрацията подхваща сериозни неща, само когато има на кой да се плаща! Я вижте на какво прилича София точно защото сериозните неща се решават единствено за сметка! Фискалната дисциплина ще се възстанови когато НЯКОЙ върне 4 млрд., откраднати от КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още