IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внася проект на решение в подкрепа на въпросите от референдума

Проектът предвижда още до 15 декември т.г. комисията по правни въпроси да внесе доклад за второ гласуване на приетите законопроекти

18:51 | 14.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Трима депутати от ГЕРБ внасят в Народното събрание проект на решение за подкрепа на въпросите от проведения на 6 ноември национален референдум. Това обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който заедно с колегите си Данаил Кирилов (председател на правната комисия) и Десислава Атанасова са авторите на предложението, посочва БТА.

Текстът гласи: Подкрепя народните представител да се избират с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура; задължително гласуване на изборите и референдумите, както и годишната държавна субсидия за партиите и коалициите да бъде 1 лев за 1 получен действителен глас на последния парламентарен вот .

Проектът предвижда още до 15 декември т.г. комисията по правни въпроси да внесе доклад за второ гласуване на приетите законопроекти, свързани с точките 1,2 и 3 в Изборния кодекс, допълни Главчев.

От ГЕРБ все пак уточниха, че са готови да предложат чрез изменения в закона за политическите партии да няма изобщо държавно финансиране за политическите субекти, като преди това ще потърсят мнението и на Сметната палата за последствията. За нулева субсидия се обяви снощи премиерът Бойко Борисов.

"С днешния проект следваме трите въпроса така, както са зададени, по тях би следвало да се произнесе НС и затова подкрепяме вота на избирателя по темите", обясни Данаил Кирилов. Той добави, че се предлага най-краткият срок (15 декември), в който да бъдат разгледани всички постъпили законопроекти по тези теми и припомни, че задължителното гласуване вече е факт.

По отношение на мажоритарната система в ГЕРБ разработвали детайлно предложение. "Прилагането е много сложно, засяга доста принципни въпроси, които ще бъдат нови по отношение на нашето законодателство, дебатът по тях е редно да бъде в парламентарните комисии като се надявам времето да е достатъчно, за да могат да се привлекат експертите в областта", разясни Кирилов. От партията проучвали интензивно и чуждите практики. Председателят на правната комисия подчерта, че окончателно въпросът ще бъде решен от пленарната зала.
Колежката му Десислава Атанасова добави, че ГЕРБ иска да се възобнови дебатът за електронния вот, и изрази надежда партиите в НС да чуят и оценят какво искат българските граждани и да позволят правилата да са такива, каквито са ги определили хората.

Във връзка с отправената днес от лидера на БСП Корнелия Нинова покана към парламентарно представените формации за разговори по бюджет 2017 Атанасова посочи, че въпросът е към лидерите на групите и те са тези, които могат да заявят позиции по време на срещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още