IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български оръжия отиват в Сирия чрез посредници, смята експерт

Пратките могат да бъдат проследени и да стане ясно кой ги пренася в Сирия, смята Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания

09:25 | 29.12.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България не продава оръжия директно за Сирия, а откритите там български оръжия и боеприпаси са били продадени посредством трети страни. Това заяви Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания пред "Нова телевизия".

В сряда ръководителят на руските сапьори, които помагат за разминирането на освободения от бунтовниците Алепо, съобщи за открити оръжия от Германия, България и САЩ в града.

Абуаси посочи, че пратките могат да бъдат проследени и за да изчисти своето име, България трябва да посочи крайната дестинация на оръжията. Как те после са попаднали в Сирия - отговор дължат третите страни.

"Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ", каза експертът.

Според него два са каналите българското оръжие да стигне до Сирия. Първия е през Саудитска Арабия - пратките се товарят на самолети до летище на границата с Йордания и оттам с камиони през територията на Йордания пристигат в Сирия.

Вторият канал е с крайна дестинация Катар, но самолетите кацат междинно в Турция и оттам също с камиони пратките с оръжия пристигат в Сирия. Посредници са американски компании, които работят с ЦРУ и Пентагона

Българската държава знае, че българското оръжие отива в Сирия, смята още експертът. Саудитска Арабия например харчи 39 млрд. долара за покупка на оръжие от Франция и 62 млрд. долара - от САЩ. "Тяхното въоръжение е изцяло западно и за какво им е българско или съветско оръжие? Беше ясно, че ще бъдат изпратени в тези региони", обясни Абуаси.

Според него българско оръжие може да бъде намерено и в други точки на конфликт - Йемен, Камерун и т.н.

Коментарите, че оръжието в Сирия е подхвърлено от Русия, за да дискредитира Запада, нямат основание, посочи още Абуаси.

Експертът посочи, че САЩ не крият, че снабдяват умерената опозиция в Сирия с оръжия. Проблемът е, че бунтовниците прехвърлят това въоръжение на клонове на Ал Кайда в Сирия и други групировки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още