IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунев: Трябва да има таван на бежанците, които Европа може да приеме

България препотвърди позицията си за автоматичен механизъм за преразпределение на бежанците в Европа, каза бившият зам.-министър на вътрешните работи

11:06 | 01.02.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България препотвърди предложението си страните от първа линия – България, Италия, Гърция, да не са своеобразен буфер, а да има механизъм, който автоматично прехвърля мигрантите навътре към страните-членки. Това ще намали нелегалната миграция. Но трябва да има и таван на броя бежанци, които Европа може да приеме.

Това каза пред БНТ бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Дъблинският регламент е остарял и трябва да се промени според редица страни членки на ЕС – най-вече тези, в които миграционният натиск е най-голям. Предложението за промяна в Дъблинското споразумение, отправено през април миналата година, гласи страните, които са външни граници на Европейския съюз, да престанат да бъдат буфер за бежанците, а да има автоматично преразпределение. Това предложение срещна остра съпротива от страните от Вишеградската четворка и прибалтийските страни, които почти не са засегнати от миграционната вълна, посочи Гунев.

На съвета по правосъдие, проведен в Малта през миналата седмица, са се дискутирали и мерки срещу миграционния натиск към Европа. За пореден път обаче проличаха различията на отделните държави по въпроса, отчете Гунев, който взе участие на форума. 

Той каза, че продължава търсенето на консенсусни варианти вероятно в посока да се създаде автоматичен механизъм за преразпределение на някаква бройка – на първите сто хиляди например, които влизат. Това обаче още не е официално решение.

Има и още много какво да се прави по външните граници, каза той. Охраната трябва да бъде подсилена и да се работи по споразумения за връщане на икономическите мигранти, защото сега такива трудно работят. Без изпълнение на тези две условия трудно ще бъде постигнат консенсус по система за преразпределение, смята Гунев.

Силният миграционен натиск Африка към Европа ще продължи. Либия например е „отворена врата“ към Европа, откъдето ще продължат да влизат мигранти. По мнение на Филип Гунев миграционният натиск през тази година ще е сходен по размери с миналогодишния – умерен спрямо предходните четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Никакви тавани, но: ясни критерии. 1. Допускат се само лица, идващи от държави, в които има война.2. Ако нарушават европейските или национални закони, прогонват се НЕЗАБАВНО.4. Връщат се обратно, щом държавите им бъдат умиротворени - допустимо е отделни лица да получават гражданство, разбира се.4. Границите, вкл. морските, се охраняват строго - с оръжие и минни полета.Това е, ако искаме държавите ни, континентът ни, цивилизацията ни да не бъдат унищожени. Силният миграционен натиск от Негрия щял да продължи... ама ние да не сме длъжни да приемем в Европа нигърски нашественици, равни по брой на населението на собственият ни континент? Ще трябва да ги храним, защото нито искат да работят, нито има какво, а и да им търпим издевателствата, защото "такива са им традициите".Лица които активно прикоткват, допускат и подпомагат незаконни мигранти в Европа, да бъдат третирани като изменници и наказвани безмилостно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Да бе , заем ...още малко и квартира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ако има таван, тогава възникват нерешими морални дилеми пред либеларното общество :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още