IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряват приемането на наредбите за отпадане на ДДС върху дарените храни

Огнян Герджиков даде срок от две седмици на три министерства да изготвят нормативната база

16:11 | 08.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебният премиер Огнян Герджиков е възложил подготовката на подзаконовите актове, с които реално да отпадне ДДС върху дарените храни, пише Dnes.bg.

Министрите на земеделието, на труда и на финансите трябва да се справят със задачата в срок от две седмици, съобщи правителственият говорител Ирина Белчева.

Вчера омбудсманът Мая Манолова обяви, че приетият закон не работи в полза на нуждаещите се, защото липсва подзаконовата нормативна база за прилагането му.

С приетите промени в Закона за ДДС от тази година отпада данъкът добавена стойност (ДДС) за дарените храни. Целта на поправките е да мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Законовият текст за отпадането на ДДС върху дарените храни обаче не е в сила, защото не е готова подзаконовата нормативна база, която на практика да освободи дарените храни от налога. Целта е възможно най-скоро министерствата да издадат съответните подзаконови актове, за да имат стимули производители и търговци на храни да даряват.

Националният омбудсман Мая Манолова вчера даде старт на кампанията "Великден за всеки". Предвижда се в тазгодишното издание на кампанията обхванатите пенсионери да получат ваучер за храна, валиден в 5 хиляди обекта и не по списък "брашно, ориз, макарони", а да могат да закупят това, което е необходимо за празничната трапеза.

За целта започва SMS кампания на кратък номер 1255 и открита дарителска сметка, в която хората могат да превеждат дори минимални суми.

Резултатите от миналата година сочат събрани дарения за 1 милион лева, с които са били зарадвани 33 хиляди пенсионери с ваучери за храна и още хиляди – с хранителни пакети.

По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хил. тона храна. В същото време 21,2% от българите, или 1,54 млн. души, живеят в бедност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още