IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

371 секции в 70 държави ще бъдат открити за изборите

До четвъртък изборните книжа ще бъдат доставени във всички секции в чужбина

14:31 | 21.03.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 371 избирателни секции в 70 държави ще бъдат открити за предстоящите предсрочни парламентарни избори в неделя. Това стана ясно на брифинг в Министерството на външните работи относно организацията на вота в чужбина, съобщи БНТ. 

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-много са подадените заявления в Турция - над 19 хил. Във Великобритания са около 5300, в Испания - 3000, в САЩ - 2800, в Германия - 2750, и в Гърция - 1418.

„До 28 февруари българските граждани в чужбина, които пребивават трайно, имаха възможност да се регистрират за участие в изборите“, припомни постоянният секретар на МВнР Елена Шекерлетова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че няма да има избиратели секции в Афганистан, Либия, Сирия, Иран, Пакистан, КНР, Етиопия, Монголия и Индонезия. В тези страни избирателни секции няма да бъдат разкривани поради повишения военен риск, изключително малкия брой български граждани или липсата на интерес за образуване на изборна секция. 

В една трета от избирателните секции изборните книжа вече са доставени. До четвъртък те ще бъдат получени във всяка точка на света, където се предвижда да има секции, увериха от министерството.

Над 2 хил. души ще участват в секционните комисии. От тях повече от 1 200 са представители на българските общности зад граница.

В редица населени места са образувани повече от една избирателни секции, както и в редица дипломатически и консулски представителства. Например в посолството ни в Лондон ще има четири, в Берлин и генералното консулство в Мюнхен - три, в посолствата в Мадрид и Париж - също по три.

На територията на Турция ще бъдат разкрити 35 секции. От турска страна е заявена готовност за осигуряване на обществения ред около избирателните секции, което е ангажимент на всяка една държава, разрешила провеждане на изборите на нейна територия. 

Още новини за изборите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още