IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за защита на потребителите засилва контрола около Великден*

Активизира се и контролната дейност върху предлаганите оферти на туристическия пазар

11:00 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници, съобщи председателят Димитър Маргаритов по БНТ, цитиран от Комисията.

С настъпването на Великден Комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки.

„Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време”, обясни той.

Председателят отбеляза, че е налице много добър синхрон с Българската агенция по безопасност на храните. По думите му при съвместните проверки ефективността е още по-голяма. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените. 

„Това е комплексна дейност, в която ние следим коректността на информацията. Целта е там, където има проблеми, да се реагира навреме, за да не се поставят потребителите в неприятна ситуация”, допълни Маргаритов.

„Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството”, предупреди председателят.

Засилва се и контролът върху предлаганите оферти на туристическия пазар. Пътуванията, включително записвания в последните минути за Великденските празници, както и започналите записвания за предстоящия летен сезон”, добави Маргаритов.

Инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени. Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) също започва извънредни проверки* заради наближаващите празници Великден и Гергьовден. Инспекциите са извън плановия контрол. Ще се проверяват обекти за производство на храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища, както и такива с дейност кетъринг и обекти предлагащи услугата “ол инклузив“.

Проверките ще се фокусират върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.) както и на боите за яйца, посочват от БАБХ.

При инспекциите в производствените обекти ще следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличие на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни.

По време на проверките в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите ще гледат за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца (включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа), както и за наличие на документи за произход и безопасност.

Ще се извършват проверки и на пазарите на живи животни.

Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали за нередности, които потребителите ще могат да подават онлайн, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още