IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изграждането на национална педиатрична болница отново е на дневен ред

Учреден е Инициативен комитет за построяването на болница „Детски здравен парк“

12:32 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отново е на дневен ред идеята за национална педиатрична болница. Учреден е Инициативен комитет от граждани, неправителствени организации, лекари и общественици за построяването на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“.

Те внесоха апел до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.

Според инициаторите има неотложна нужда от изграждане на Национална педиатрична болница.

България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница и малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ, съобщават от Асоциация Родители, които са сред учредителите на комитета.

Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София. Десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: „Не сте за тук“.

Реализирането на инициативата за Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ с диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции ще осигури възможност за ефективна комуникация и екипна работа между отделните детски специалисти, което ще доведе до съкращаване на диагностично-лечебния процес.

Болницата трябва да предлага не просто концентрация на скъпоструваща съвременна апаратура, а ефективното й използване от висококвалифицирани специалисти. Детската болница трябва да осигурява своевременна, високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства, включително обучение на родители на деца с хронични проблеми, адекватна рехабилитация и палиативни грижи.

Повече отвсякога се нуждаем от изграждане на доверие от страна на родителите, за чиито деца се осигурява комплексна грижа спрямо най-съвременните медицински стандарти, посочват инициаторите.

Целта ни е да събудим интерес в държавата, за да се реши този проблем. В София дори няма нито едно лечебно заведение за деца, което да обхваща всички специалности. Това води до два основни проблема - трудност при обргижване на пациентите и подготовката на кадри за лечението им", обясни проф. Владимир Пилософ, член на инициативния комитет.

Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем.

През 1988-1989 г. е изготвен план на за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и  изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още