IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможностите за здравен туризъм у нас вече се обсъждат на държавно ниво

Високото качество и ниските цени могат да превърнат България в предпочитана дестинация за здравни туристи

13:04 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възможностите за практикуване на здравен туризъм в България са обсъдили на среща министърът на здравеопазването Николай Петров и министърът на туризма Николина Ангелкова.

„България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух“, подчертал е здравният министър на срещата.

По думите на Ангелкова практикуването на здравен туризъм е сред най-добрите начини да се съчетае ваканцията и това, което е полезно за здравословното състояние на човека, уточняват от пресцентъра на туристическото министерство.

Според двамата министри стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента в сферата на здравния туризъм.

Двамата министри са се обединили около позицията, че България е сред страните, в които се комбинират висок професионален опит на медицинския персонал с атрактивни цени на медицинските услуги и това може да превърне страната ни в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи.

Министърът на туризма е припомнила, че основен приоритет в работата на ведомството остава въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора и насърчаване на неговото развитие, като реална възможност за удължаване на сезона и привличане на по-висок клас туристи.

Тя е припомнила, че важна стъпка в тази посока беше приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още