IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е държавата да плаща издръжката за трето дете?

Идеята не е влязла в управленската програма на кабинета, средствата за насърчаването ще се обсъждат

09:37 | 09.07.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата да плаща издръжката за трето дете, предложи вицепремиерът Валери Симеонов преди дни. Идеята беше обявена като една от мерките срещу демографската криза в България.

Раждането на трето дете ще се стимулира финансово, като се поемат такси за детска градина, дават се помощи за дрехи, учебни помагала, обясни вицепремиерът. И предложи още да се създадат и условия българите от чужбина да се върнат да живеят и работят у нас. А за целта вицепремиерът предлага държавата ще поеме разходите за трето дете.

Това наистина е само идея. Не е влязло в управленската програма на кабинета”, коментира по Нова телевизия Христина Христова, бивш социален министър, сега съветник на Валери Симеонов по социалната политика. 

През годината в семействата се раждат около 5000 трети деца. Около 34 000 са родените като първо дете във фамилията. Според мен всякакви мерки в тази посока трябва да бъдат поощрявани. Трябва да се стимулира отговорното родителство”, посочи Христова.

Парите за насърчаването обаче още нито са ясни, нито са сигурни - щели да се обсъждат във властта. Заедно с още мерки - българите от чужбина да бъдат изкушени да се върнат у нас. Резерв ще се търси и в Северозапада. Да се задържат младите там, но да работят.

Социалното министерство започва срещи с младите хора и кметовете на Видин, Монтана и Лом. До септември се очаква да разберат какви са им проблемите и как да ги решат.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 6 години
Българите отиват в други държави за да получат справедливо и много по-добро заплащане. Опитват се да осигурят светло бъдеще за своите деца.Имигрират в страни, в които ще получат адекватно здравеопазване, качествено образование и справедливост (работеща съдебна система и правораздавателни органи).Ромите се развъждат не за да създадат блага, а за да оцеляват. Те живеят на гърба на народ търсейки изгодата в социалните системи. Роми има тук, има и на Запад.Българите искат справедливост, сигурност и високи доходи, с които да се грижат за своите семейства.България може да даде социални помощи, чрез които ромите могат да преживяват, но не може да осигури справедливост, високи доходи и сигурност на работното място, чрез които българите да живеят.Затова българите напускат държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Прав си Пешо , това клише много помогна да имаме политическа класа като днешната ...и демография !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
power grid
преди 6 години
И кат напуснат държавата и отидат на друго място кво?Да не би в другите държави някой да им дава детски или жилище или да ги дондурка.Не знам защо в нашата Родина битува мнението че кат се отиде на Запад и хоп цъфваш и връзваш и край на проблемите.Българите имаме много сериозен проблем в главите си.Едно дете може да е щастливо и без да е учено и без да е началник и без да живее в лукс.Проблем е че повечето българи имат пари за пиене цигари наркотици и безсмислени почивки а не за деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
ivan.ivanov
преди 6 години
Проблемите с демографията при българското население са ниските доходи и некоректните работодатели.Българите искат да създадат уютен дом за своето семейство. Искат да изгледат, възпитат и изучат своите деца. Но те не могат да го направят, защото некоректните работодатели ги карат да работят по 10-12 часа, 6 дни в седмицата за нищожна заплата.В много случаи, извънредно изработените часове НЕ биват платени. Заплатите също НЕ бива изплащани.След работа от 10-12 часа, 6 дни в седмица, кой има време за своето семейство?!?С какви приходи да създадеш уютен дом при такива ниски заплати?!?Как въобще да създадеш семейство в такава държава?!?Затова българите емигрират от страната, търсейки по-добро бъдеще за своето семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 6 години
Симеонов ще излезе по-хитър отколкото си мислите.За всички е ясно, че тези мерки ще облагодетелстват ромското население, а средната класа ще продължи да напуска страната.Ромите ще станата много повече, а мислещите българи ще са далеч от родината. Това ще бетонира "патриотите" в парламента като формация, която "единствено мисли за благото на българския народ".Тези мерки няма да решат основните проблеми - ниски доходи и некоректни работодатели.Както знаете, повечето депутати в парламента са "бизнесмени", за които работят хора на ниско заплащане.Спомняте ли си, какви бяха повечето служители в хотелите на Симеонов?!? Бяха роми.Точно заради това, Симеонов и сбирщината в парламента никога няма да направят така, че доходите да се покачат, а служителите да бъдат сигурни на своето работно място.Докато такива некоректни работодатели коват законите, хората ще напускат страната, а нацията ще изчезва.Всичко това спира българите да създават семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
добре ве за кво им е на тия 3то българско дете, манггалите и чаллмите като имат по 10 деца та кво ?!? Хората напускат защото нямат работа и са подложени на геноцид от НПОта, храни, цени, стимулиране на педдали, маннгали и т.н. Какво ше ги праят после тия деца кат нямат работа ами те пак ще напуснат коччината ?!? В образованието щели да инвестират е ок а индустрия имеме ли ... май немеме е кат немеме какви 3ти деца и образования, кво ше ядат после ?!? Те по-добре да пробват опраят това дет вече не може да се опрай (престъпност, работни условия, простоттия и т.н.) и тогава тия отвънка ше се върнат, нема смисъл и от 10то дете ако първопричините за напускане не са поправени .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 6 години
Какво мислите, че ще се случи при влизане на тези мерки?Ще се дават по 100-200 лв. еднократно за трето дете или по 25 лв. на месец за трето дете.Това е напълно достатъчно ромите да оцеляват, което ще стимулира раждаемостта при тях.Нещо повече, институциите ще им гледат децата.За българите това не е достатъчно, защото с тези мерки, българите не биха могли да създадат уютен дом. Това не би им помогнало да изгледат, възпитат и образоват своите деца.Българите искат висок доход и сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
ivan.ivanov
преди 6 години
Кой го сложи този индивид Симеонов да отговаря за демографската политика?!?Още с първите стъпки, този индивид ускори изчезването на българската нация.Решението на демографските проблеми трябва да започне със стимулиране на работещите.Идентифицирайте проблемите на тези семейства, които помагат за благоденствието на народа. Открийте начин да решите тези проблеми.Просто е!* Осигуряване на жилище.* Повишаване на доходите, чрез намаляване на данъците за тези семейства.* Сигурност на работното място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Гари
преди 6 години
Спират измислената програма за саниране и ето ти 1 млрд. лева годишно. Дават на 50 000 млади семейства с 2 деца по още 20 хил. лева, за да си направят по още едно. Или на 25 хил. двойки по 40 бона, каквото се реши. Обявява се срок, в който двойките да кандидатстват и се класират по точкова система - за образование, за IQ, за платени данъци през миналата година и т.н. И готово. Не е толкова сложно, а и пари има. Желание няма. Няма да може да се краде както от санирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
"...работещи семейства, които образоват децата си."Ами ето я формулата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още