IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е държавата да плаща издръжката за трето дете?

Идеята не е влязла в управленската програма на кабинета, средствата за насърчаването ще се обсъждат

09:37 | 09.07.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата да плаща издръжката за трето дете, предложи вицепремиерът Валери Симеонов преди дни. Идеята беше обявена като една от мерките срещу демографската криза в България.

Раждането на трето дете ще се стимулира финансово, като се поемат такси за детска градина, дават се помощи за дрехи, учебни помагала, обясни вицепремиерът. И предложи още да се създадат и условия българите от чужбина да се върнат да живеят и работят у нас. А за целта вицепремиерът предлага държавата ще поеме разходите за трето дете.

Това наистина е само идея. Не е влязло в управленската програма на кабинета”, коментира по Нова телевизия Христина Христова, бивш социален министър, сега съветник на Валери Симеонов по социалната политика. 

През годината в семействата се раждат около 5000 трети деца. Около 34 000 са родените като първо дете във фамилията. Според мен всякакви мерки в тази посока трябва да бъдат поощрявани. Трябва да се стимулира отговорното родителство”, посочи Христова.

Парите за насърчаването обаче още нито са ясни, нито са сигурни - щели да се обсъждат във властта. Заедно с още мерки - българите от чужбина да бъдат изкушени да се върнат у нас. Резерв ще се търси и в Северозапада. Да се задържат младите там, но да работят.

Социалното министерство започва срещи с младите хора и кметовете на Видин, Монтана и Лом. До септември се очаква да разберат какви са им проблемите и как да ги решат.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Проблема не е в липса на пари, а как точно да се направи, така че да се насърчава и подпомага само отговорното родителство на работещи семейства, които образоват децата си.Защото било дискриминация да се отделят едни от други родители просто по някакъв принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
Хората напускат държавата ни не заради липсата на издръжка за трето дете, а заради лица като Валери Симеонов и компания :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
LuckyYou
преди 6 години
Не се притеснявайте. Скоро ще се окаже, че и за това няма да има пари! Но за магистрали ще има, защото най-лесно се краде от асфалт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още